Suma medie economisita de populatia din mediul urban a crescut in acest an cu 30% fata de 2011, la 116 euro, iar frecventa de economisire lunara a avansat de la 11% la 17%, potrivit unui studiu realizat de IRSOP in perioada august-septembrie, prezentat de BCR Banca pentru Locuinte.
"Peste 2,6 milioane de romani din mediul urban economisesc in mod frecvent sau ocazional, suma medie lunara economisita crescand cu 30% fata de 2011, pana la 116 euro. 49% dintre cei care economisesc sunt dispusi sa foloseasca sumele acumulate pentru finantarea imbunatatirilor locative prin sistemul de economisire-creditare", a declarat vice-presedintele BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) Carmen Schuster, citata de Mediafax.

In 2010, suma medie economisita era de 85 euro in fiecare luna, iar frecventa de economisire se situa la 6%. Totodata, economisirea ocazionala (o data la 2-3 luni) avea o pondere de 13% in 2010, ajungand la 24% in acest an.

Aproximativ 2,62 milioane de persoane (41% dintre respondenti) economisesc frecvent sau ocazional, fiind observata o schimbare a mentalitatii, potrivit sursei citate.

"In perioade dificile din punct de vedere economic se economiseste pentru ca e nevoie de siguranta zilei de maine, de o certitudine. Se economiseste regulat si mai mult", a afirmat Schuster.

Sondajul IRSOP a fost efectuat in mediul urban, pe segmentul de varsta 20-65 ani, reprezentand 6,9 milioane persoane. Marja de eroare este de plus/minus 2,8%.

Potrivit studiului, circa 1,1 milioane de romani sunt interesati sa devina clienti ai sistemului de economisire-creditare in urmatoarele 12 luni, iar dintre acestia proiectia realizabila este de 264.000 clienti pe partea de creditare, cu o suma medie necesara pentru proiectele de imbunatatire locativa de 14.237 euro.

Astfel, investitiile prognozate pentru domeniul locativ in urmatoarele 12 luni prin sistemul de economisire-creditare se ridica la circa 3,7 miliarde euro, din care depozitele pe care le vor constitui clientii reprezinta 1,5 miliarde euro.

Potrivit sondajului, circa 4,7 milioane de romani doresc sa faca imbunatatiri locative in urmatorii cinci ani, iar dintre acestia peste 2,6 milioane isi propun sa realizeze aceste investitii in urmatoarele 12 luni. Cele mai urgente planuri sunt renovarea locuintei, izolarea termica si schimbarea instalatiilor sanitare sau electrice. Pe termen mai lung, respondentii intentioneaza renovarea casei de la tara sau cumpararea unei case.

Cei care sunt interesati de sistemul de economisire-creditare sunt in general persoane necasatorite sau cu familie compusa din trei membri, cu varste intre 20 si 34 de ani, studii medii sau superioare si venituri ridicate.

BCR BpL avea, la finele lunii septembrie, 286.000 contracte active, cu o valoare de 9,96 miliarde lei, urmand sa ajunga pana la sfarsitul anului la circa 10 miliarde euro. Valoarea depozitelor constituite de clienti a ajuns la 1,07 miliarde lei, iar creditele acordate inregistreaza un ritm de crestere de 25%-30% lunar, valoarea acestora ajungand la 27,06 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri