Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni sapte banci cu suma de cinci miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), printr-o operatiune repo, iar sumele licitate de banci au insumat 12,73 miliarde lei, informeaza Mediafax.
Cand suma suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Banca centrala a plafonat luni la cinci miliarde de lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, dupa ce in ultimele doua saptamani finantarea a fost limitata la sase miliarde de lei.

Saptamana trecuta, 12 banci au apelat la operatiunea repo, iar sumele licitate de banci au atins un record de 21,4 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

BNR a reinceput pe 8 octombrie sa limiteze sumele imprumutate prin licitatiile repo, cand cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie, BNR a imprumutat bancile cu sumele solicitate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Cele patru licitatii repo organizate de BNR in luna august au avut sumele plafonate, pentru prima data din 2008, iar leul a beneficiat partial de decizia bancii centrale, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

Un efect negativ al acestor plafonari este, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante.

Astfel, in cele sase licitatii pentru vanzare de titluri de stat derulate in luna octombrie, Trezoreria a reusit sa se imprumute cu 2,93 miliarde lei, fata de valoarea programata, de 3,95 miliarde lei. Totodata, randamentele acceptate au continuat sa creasca usor. La cea mai recenta licitatie, pentru obligatiuni cu maturitate la doi ani, Finantele au imprumutat 300 milioane lei, exact suma vizata, iar randamentul mediu a crescut de la 6,2% pe an, la 6,35% pe an.

Cresterea randamentelor ca urmare a plafonarii imprumuturilor acordate de BNR a fost vizibila si in luna august, cand Ministerul Finantelor Publice a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la cresterea randamentelor a fost reprezentat si de tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Dobanzile practicate de banci pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au ramas la nivelurile dinainte de anuntul noii plafonari, respectiv la 5,15% - 5,65% pe an. Dobanzile sunt foarte usor peste nivelurile de vineri, de 5,11% - 5,61% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri