Romania nu trebuie sa ramana in afara evolutiilor din UE care conduc la crearea Mecanismului de Supraveghere Bancara pentru zona euro, dar intr-un sistem onest, nu "ipocrit", si in care sa fie tratata ca partener egal, alaturi de celelalte tari europene, a declarat premierul Victor Ponta.
El a raspuns astfel intrebat de jurnalisti daca Romania trebuie sa adere la Mecanismul de Supraveghere Bancara pentru zona euro.
"Este clar ca Romania nu trebuie sa ramana pe dinafara evolutiilor si schimbarilor. Desi sunt social-democrat, si eu cred ca trebuie mai multa Europa, dar la modul onest, nu la modul ipocrit. Important este ca noi sa fim alaturi de celelalte tari europene, dar si sa fim tratati ca egali, pentru ca prima propunere, in care cei din zona din afara euro participam, dar nu aveam niciun drept, nu era foarte buna si a fost respinsa si de Polonia, si de Romania. Acum inteleg ca lucrurile se indreapta in directia buna", a spus Ponta.

El a precizat ca va avea o noua discutie pe aceasta tema cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa Consiliul European, ca partea romana si-a propus sa aiba acces la Uniunea bancara si acest lucru a fost reusit, potrivit concluziilor liderilor europeni, el mentionand si ca a fost stabilit ca Zona euro va avea un buget propriu.

Romania si celelalte state membre UE non-euro pot adera la Mecanismul de Supraveghere Bancara pentru zona euro, compromisul privind conditiile si calendarul de implementare a acestuia fiind realizat joi noapte de Consiliul European.

Cei 27 de sefi de state si de guverne au decis ca mecanismul va fi introdus din 2013.

Premierul Victor Ponta declara, in septembrie, ca Romania va decide in privinta aderarii la uniunea bancara dupa ce vor fi clarificate unele probleme expuse de alte tari, precum Polonia, si pornind de la ideea ca oficialii romani trebuie sa fie "la masa", proiectul actual nepermitand Romaniei sa isi exprime opinia in uniune.

Potrivit premierului, uniunea bancara este o idee buna, dar Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie si "primita la masa", iar in propunerea actuala, nefiind membra a zonei euro, Romania nu poate nici sa participe, nici sa isi spuna parerea in cadrul uniunii bancare.

El a precizat ca Guvernul, in consultare cu Parlamentul si cu Banca Nationala a Romaniei, va definitive pozitia nationala cu privire la subiect pe masura ce sunt lamurite unele aspecte ridicate de alte tari, in special de Polonia.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara marti, 16 octombrie, ca exista riscul sa se creeze o categorie secundara de state UE, in care sa fie incluse cele din afara zonei euro. Orban afirma ca Romania era interesata de clarificarea modului in care statele UE din afara Zonei euro vor putea participa la noile structuri apartinand Uniunii bancare, precum si de mentinerea unitatii si integritatii Pietei Unice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri