Diferentele dintre scadentele la depozitele si imprumuturile in lei reprezinta una dintre principalele probleme pentru care bancile romanesti nu acorda mai multe credite in lei, spune presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost, Mihai Bogza.
El a precizat ca Bancpost va urma tendintele pietei si indemnurile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in materie de creditare si ca, deocamdata, banca nu a luat o decizie in a urma trendul BCR, dar probabil ca piata va merge in acea directie.

“Criza ne-a aratat ca exista riscuri in a credita in alte monede decat cea in care se realizeaza veniturile, intrucat cursul de schimb a oscilat in niste limite pe care nimeni nu le anticipa. Dar la fel de adevarat este ca toate bancile din Romania trebuie sa-si rezolve problema diferentei intre scadentele la depozitele in lei, care sunt pe termen scurt, si creditele pe termen lung”, a aratat Bogza.

El spune ca o modalitate prin care poate fi rezolvata problema scadentelor la lei este prin emiterea de obligatiuni ipotecare. De altfel, aceasta este una dintre propunerile Consiliului Investitorilor Straini (CIS), unde Mihai Bogza este membru, pentru imbunatatirea managementului institutiilor publice din Romania.

In propunerea CIS se mentioneaza ca prin emiterea de obligatiuni garantate bancile ar putea sa-si diversifice sursele de finantare folosind portofoliul existent de imprumuturi, iar pe baza unor criteria de eligibilitate, aceste obligatiuni garantate sa fie acceptate ca si garantii la BNR. Totodata, dezvoltarea pietei de obligatiuni garantate ar aduce o contributie importanta si la dezvoltarea pietei locale de capital.

Mihai Bogza a declarat ca Bancpost are resurse in lei, dar pe termen scurt si ca este greu sa dai credite pe 30 de ani, cand depozitele au scadente de 1-3 luni.

“In prezent dam credite imobiliare mai ales in valuta pentru ca aceasta este situatia. Deocamdata nu am luat o decizie in a urma trendul BCR, dar probabil ca piata intr-acolo merge”, a completat presedintele CA al Bancpost.

Saptamana trecuta, BCR a luat o decizie istorica in privinta creditarii, aceea de a acorda imprumuturi imobiliare numai in lei celor care au venituri in moneda nationala.

Potrivit datelor BNR, soldul creditelor pentru locuinte a crescut cu 7,7% in primele 8 luni ale anului, pana la un total de 35,96 miliarde lei. Totalul imprumuturilor in lei a urcat cu 9,8% in perioada analizata, la 1,66 miliarde lei, in timp ce creditele in euro s-au majorat cu 8,6%, la 29,9 miliarde lei.

foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri