Banca Transilvania (TLV) a raportat pentru primele noua luni din acest an un profit net de 265,43 mil. lei (59,8 mil. euro), cu 30% mai mare fata de aceeasi perioada din 2011.
Activele bancii au crescut cu 12% fata de decembrie anul trecut, la 29 miliarde lei, informeaza Mediafax.

"Rezultatele financiare la 9 luni confirma asteptarile noastre si trendul pozitiv pe care ne aflam, in ciuda unor evenimente adverse de pe piata. Suntem optimisti in privinta capacitatii noastre de realizare a tintelor asumate pentru anul in curs, chiar daca ramanem precauti si atenti la climatul economic local si international extrem de dificil", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila (foto), intr-un comunicat transmis luni Bursei.

Profitul operational din perioada ianuarie - septembrie 2012 a fost de 540,56 milioane lei, in crestere cu 14%, iar profitul brut de 274,82 milioane lei, cu 8% mai mare fata de septembrie 2011.

Veniturile operationale ale bancii au urcat cu 13%, la 1,15 miliarde lei, trendul ascendent fiind determinat de cresterea cu 38% a veniturilor din operatiuni financiare, cu 10% a veniturilor nete din comisioane, si, respectiv, cu 9% a veniturilor nete din dobanzi.

La sfarsitul lunii septembrie, cheltuielile operationale ale Bancii Transilvania au fost de 616,97 milioane lei, cu 12,5% peste nivelul din primele noua luni din 2011, pe fondul extinderii activitatii bancii si din cauza cresterii cu 13% a cheltuielilor cu personalul, banca utilizand provizionul de 20 milioane lei constituit anul trecut.

Cheltuielile nete cu provizioanele din activitatea de creditare au crescut mai accentuat, cu 42%, la 277,62 milioane lei.

"Din ratiuni de prudentialitate, au fost auditate situatiile financiare aferente semestrului I 2012. In urma auditului extern, costul riscului de credit se majoreaza cu 40,6 milioane lei, din care 17,6 milioane lei au fost deja incluse in situatiile financiare de la 30.09.2012, urmand ca diferenta de 23 milioane lei sa aiba impact asupra contului de profit in trimestrul patru din 2012", se mentioneaza in comunicat.

Raport cost / venit era la finalul lunii septembrie de 53%, iar raportul credite/depozite se situa la 0,76.

Activele au crescut cu 12%, la 29 miliarde lei, avansul fiind determinat in special de investitiile in active disponibile pentru vanzare, care s-au majorat cu 23%, la 7,17 miliarde lei, precum si de cresterea cu 12% a soldului creditelor.

Potrivit situatiei prezentate de banca, portofoliu de credite este preponderent in lei, iar soldul total este de 17,14 miliarde de lei. Un pondere de 64,09% din creditele sunt acordate companiilor, iar 35,91% persoanelor fizice. Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 10,93% din totalul portofoliului de credite al bancii.

Soldul provizioanelor din activitatea de creditare asigura un grad adecvat de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, de 105,5%. Acesta a crescut de la 1,65 miliarde lei, la sfarsitul anului 2011, la 2,02 miliarde lei, la 30 septembrie.

Valoarea depozitelor realizate de clientii Bancii Transilvania a crescut cu 13% fata de sfarsitul anului, soldul fiind 22,67 miliarde lei.
Banca a inregistrat o crestere a numarului de clienti, de la 1,458 milioane de persoane la finalul anului trecut, la 1,558 milioane de clienti activi.

BERD este cel mai mare actionar al Bancii Transilvania, controland 14,6% din titluri, si este urmata de Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre actionarii semnificativi se regasesc SIF Moldova (5%), presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila, si International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale.

Actiunile bancii au inchis sesiunea bursiera de veneri in stagnare, la 1,17 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea institutiei de credit este de 2,22 miliarde lei (488 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri