Arbitrul sistemului de pensiilor private vrea sa modifice norma de investitii in cazul fondurilor de pensii obligatorii, astfel incat acestea sa nu mai poata plasa capital in fondurile de tip private equity, fapt ce a nemultumit Asociatia Fondurilor de Private Equity si Venture Capital din Sud-Estul Europei (SEEPEA).
"Asociatia Fondurilor de Private Equity si Venture Capital din Sud-Estul Europei (SEEPEA) isi exprima surprinderea si dezamagirea fata de proiectul de modificare a normei de investitii publicat pentru dezbatere pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Potrivit proiectului, fondurile de pensii obligatorii nu ar mai putea plasa capital in fondurile de tip private equity, limitandu-se astfel impactul pozitiv in economie al acestor instrumente de investitii", arata SEEPEA prin intermediul unui comunicat.

In luna ianuarie a acestui an, a intrat in vigoare o noua norma de investitii a CSSPP care permitea accesul fondurilor de pensii la o gama mai larga de instrumente financiare intre care si fondurile de private equity cu stabilirea unor limite prudentiale clare pentru diminuarea si dispersarea riscurilor. Spre exemplu, investitiile in private equity sunt limitate la maxim 10% din activele unui fond de pensii.

"Dupa numai 9 luni, CSSPP a publicat un proiect care ar modifica drastic unele prevederi ale normei de investitii, printre altele chiar interzicand investitiile fondurilor de pensii obligatorii (din Pilonul 2) in fonduri de private equity. O astfel de masura ar fi echivalenta practic cu interzicerea investirii fondurilor de pensii in fonduri de tip private equity, avand in vedere ca fondurile de Pilon 3 sunt si vor ramane cativa ani mult prea mici pentru a fi eligibile", potrivit SEEPEA.

In continuare, asociatia argumentea ca aceasta limitare ar impiedica directionarea unei parti din capitalul fondurilor de pensii catre economia reala din Romania.

"In aceste timpuri dificile, efectele unei asemenea masuri asupra economiei romanesti sunt evidente: lipsa crearii de locuri de munca din cauza reducerii investitiilor in economia reala; diminuarea inovatiei din cauza lipsei de capital pentru finantarea unor proiecte inovative; ingreunarea formarii unor campioni locali in economie din cauza lipsei finantarii de tip equity pentru societatile romanesti; diminuarea activitatii IMM-urilor locale din cauza reducerii finantarii disponibile pentru acest segment; atragerea de mai putin capital de la institutiile europene si multilaterale si din surse private externe din cauza absentei co-finantarii locale; mentinerea unei piete financiare subdezvoltate din cauza lipsei furnizorilor de capital pe termen lung".

In Europa si SUA, fondurile de pensii, ca investitori pe termen lung sunt parteneri naturali si ideali ai fondurilor de private equity, spun reprezentantii asociatiei. "SEEPEA intelege preocuparile CSSPP legate de prudentialitate dar crede ca acestea pot fi adresate intr-un mod mai adecvat. In acest sens, SEEPEA isi exprima disponibilitatea de a lucra impreuna cu CSSPP si asociatia fondurilor de pensii private pentru a imbunatati cadrul de reglementare - cu fata la economia reala, in scopul comun de a contribui la cresterea investitiilor in economia reala".

SEEPEA (South Eastern Europe’s Private Equity and Venture Capital Association) a fost fondata in august 2005 de catre fondurile din regiune ca organizatie independenta si non-profit, pentru promovarea intereselor industriei de private equity si venture capital in Europa de Sud-Est si pentru ridicarea nivelului de cunoastere a acestui domeniu in cadrul mediului de afaceri din regiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri