Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut usor pentru a opta sedinta consecutiv si a ajuns la 4,5236 lei/euro, atingand cel mai redus nivel din ultima luna, iar potrivit dealerilor aprecierea este determinata de unele vanzari indirecte de euro de banca centrala.
Paritatea afisata vineri este cu 0,82 bani sub cea anuntata joi, de 4,5318 lei/euro. O rata de schimb mai redusa decat cea de joi a fost publicata de banca centrala la 2 octombrie, cand euro a fost la 4,5220 lei, noteaza Mediafax.

Leul s-a depreciat in raport cu dolarul american, cursul urcand cu 1,19 bani, la 3,5120 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,5001 lei.dolar.
In acelasi timp, cursul oficial pentru francul elvetian a scazut la 3,7486 lei/franc, de la 3,7529 lei/franc in ziua precedenta.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

La deschiderea sedintei interbancare locale de vineri, euro a fost cotat la 4,5300 - 4,5330 lei, in scadere usoara fata de nivelul de joi din jurul orei 16:30, de 4,5325 - 4,5340 lei/euro.

In prima ora cursul a coborat la 4,5250-4,5280lei/euro, dupa care rata de schimb s-a intors peste 4,53 lei/euro si a fluctuat usor peste acest nivel pana la mijlocul zilei, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse.

Dupa ora 12:15 in piata au fost plasate mai multe ordine de vanzare de euro, care au dus cursul pana la un nivel minim al primei parti a sedintei de 4,5230 lei/euro. In urmatoarele 15 minute cotatiile s-au stabilizat sub usor peste 4,52 lei/euro.

La ora 13:00, cand BNR afiseaza cursul de referinta, euro era cotat la 4,5245 - 4,5260 lei.

"Cel mai probabil BNR a intervint indirect din nou inainte de fixing (momentul cand sunt citite cotatiile din piata pentru anuntarea cursului de referinta - n.r.). Volumele nu sunt mari, astfel ca ii este foarte usor sa duca cursul in jos", a afirmat un dealer.

Potrivit dealerilor, cursul leu/euro nu a fost influentat de decizia BNR de a mentine rata dobanzii de politica monetara si rezervele minime obligatorii la actualele niveluri, intrucat o astfel de decizie era anticipata de piata.

Analistii ING noteaza tntr-un raport ca rezervele valutare ale BNR au ajuns la 31,8 miliarde euro in luna octombrie, in scadere cu 700 milioane de euro fata de luna precedenta, pe fondul presupuselor interventii oficiale.

"Datele releva un volum al interventiilor mai mare decat il asteptam si, in mod interesant, scaderea rezervelor este aproape egala cu estimarea necesarului de finantare a Ministerului Finantelor in luna octombrie: finantare net negativa a datoriei publice de aproximativ 300 milioane euro si un potential deficit bugetar in jurul 0,2% din PIB, anume inca 300 milioane euro. Astfel, daca BNR a actionat doar in sensul sterilizarii potentialelor vanzari de valuta ale Ministerului Finantelor, s-ar putea explica efectul redus al interventiilor valutare asupra ratelor leului", se mentioneaza in raport..

Dobanzile afisate vineri de banci pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au continuat sa creasca usor, de la 4,96% - 5,46% pe an, la 4,99% - 5,49% pe an. In acelasi timp, dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au avansat la 5,2% - 5,7% pe an, dupa ce joi au fost la 5,17% - 5,67% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri