Investitorii din Marea Britanie, Austria si Germania au cumparat jumatate din emisiunea obligatiunile denominate in euro prin care Ministerul Finantelor Publice a strans 1,5 miliarde euro de pe pietele externe, iar aproape 50% din titluri au fost preluate de managerii de fonduri.
Investitorii din Marea Britanie au cumparat 23% din obligatiuni, iar cei din Austria si Germania au preluat 27% din titluri, potrivit informatiilor prezentate de Ministerul Finantelor Publice, scrie Mediafax.

Restul titlurilor au fost impartite de investitori din alte tari din Europa (35%), investitorii americani inregistrati in afara SUA (10%), Asia si alte tari (5%).

In ceea ce priveste distributia pe tipul de investitori, administratorii de fonduri au cumparat 48% din titluri, bancile si investitorii de retail au luat 22%, iar companiilor de asigurari si fondurilor de pensii le-au revenit 17% din obligatiuni. Restul de 13% din titluri au fost cumparate de fonduri de hedging.

"Subscrierile au crescut rapid, sustinute de cererea solida din partea managerilor de fonduri din Europa, si au depasit 1 miliard de euro in 40 de minute. Pana la 13:30 ora Europei Centrale (14:30 ora Romaniei -n.r.) totalul ofertelor a ajuns la 3 miliarde de euro, iar o ora mai tarziu la 4 miliarde de euro, permitand aranjorilor sa lanseze o tranzactie la 15:00, ora Europei Centrale (16:00 ora Romaniei -n.r.) la MS+370bps (o marja de 3,7 puncte procentuale peste indicatorul midswap -n.r.). Totalul final de oferte a atins valoarea impresionanta de 4,7 miliarde de euro, din partea a 285 de investori importanti, reprezentand o apreciere deosebita a situatiei fiannciare solide a Romaniei", se arata intr-un comunicat al bancilor care au intermediat emisiunea.

Surse bancare au declarat ca Ministerul Finantelor a atras 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe prin lansarea unei emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la o marja de 3,7 puncte procentuale peste midswap.

Indicatorul midswap (rata calculata ca medie intre cotatiile afisate la operatiunile de preschimbare din dobanzi variabile in dobanzi fixe si invers), care variaza pe tot parcursul zilei, a fost miercuri la transmiterea stirii usor peste 1,34%, astfel ca randamentul obligatiunilor a fost stabilita la putin peste 5% pe an.

Bondurile au fost vandute cu un discount de 1,051%, ceea ce inseamna ca statul a acceptat sa plaseze obligatiunile sub valoarea nominala. Astfel, costul de 5% pe an este compus din cupon (dobanda platita periodic) si discount.

Aranjorii emisiunii de obligatiuni denominate in euro au fost Barclays, Citigroup, Deutsche Bank si HSBC.

Agentia de evaluare Fitch Ratings a atribuit joi emisiunii de obligatiuni ratingul BBB-, similar cu calificativul de tara, care are perspectiva stabila.

Guvernul a mandatat recent Ministerul Finantelor sa lanseze o emisiune de euroobligatiuni pe pietele externe de capital, in suma de minimum 500 milioane euro si maximum 1,5 miliarde euro, valoare care sa fie stabilita in functie de conditiile de piata.

Guvernul a apreciat atunci ca finantele publice vor fi protejate astfel de eventualele socuri externe ce ar putea determina cresterea dobanzilor pe piata interna.

La inceputul lunii noiembrie va ajunge la maturitate o emisiune de obligatiuni denominate in valuta de 793,8 milioane euro.

Anterior emisiunii de miercuri, cea mai recenta operatiune derulata de Romania pe pietele externe a avut loc la inceputul lunii septembrie, cand Finantele au atras 750 milioane de euro prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15 %.

Astfel, Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 46,6 miliarde lei din piata locala. Aceasta suma se completeaza cu emisiunile in valuta de 2,67 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piata SUA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri