Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an si a decis mentinerea rezervelor minime obligatorii la actualele niveluri, a anuntat banca centrala.
Totodata, consiliului de administratie al BNR a mai decis si gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar. Rezervele minime obligatorii au fost mentinute atat la pasivele in lei, cat si la cele in valuta.

Decizia de vineri a bancii centrale a fost in linie cu asteptarile analistilor. Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, BNR a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%.

Spre deosebire de sondajul anterior, desfasurat in luna septembrie, care estima o reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii in lei in anul 2013, majoritatea analistilor considera in prezent ca Banca Nationala a Romaniei nu va mai relaxa politica monetara in anul urmator.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul anului, pana la minimul istoric de 5,25% pe an. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri