Banca Nationala a Romaniei (BNR) se afla din nou intre ciocan si nicovala. Pe de-o parte este inflatia, care ameninta sa sara de 6% in prima jumatate a anului viitor si, pe de alta parte, este revenirea economica care se lasa asteptata. Ultima decizie de politica monetara a BNR pare sa se bazeze pe strategia "wait and see".

Este nevoie de o taiere de dobanda?

In opinia Melaniei Hancila, seful departamentului de cercetare din cadrul Volksbank Romania, "ar fi nevoie de o usoara reducere a dobanzii cheie la inceputul anului viitor".

Ea motiveaza aceasta afirmatie pe faptul ca deficitul de cerere persista si, in plus, banca centrala incearca sa limiteze creditarea in euro. Insa, deocamdata costurile creditelor in lei sunt aproape duble fata de cele in euro si, ca urmare, o taiere a dobanzii ar fi binevenita si ar putea ieftini usor imprumuturile in moneda locala.

Hancila cred, insa, ca reducerea dobanzii de politica monetara ar fi oportuna in prima parte a lui 2013, mai exact dupa ce vor trece alegerile, va fi stabilita strategia guvernamentala si presiunile pe curs datorate scrutinului se vor disipa.

"Ma astept ca inflatia sa treaca de 5% in prima jumatate a lui 2013, varful inflationist urmand sa fie atins in ianuarie odata cu majorarea accizelor in urma ajustarii cu circa 5% a cursului de referinta", a subliniat Hancila.

Pe de alta parte, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, crede ca cea mai buna strategie in acest moment este "wait and see" si probabil ca asta face si BNR.

El a explicat ca banca centrala se afla intr-o situatie dificila, avand in vedere ca activitatea economica este slaba, ceea ce ar recomanda o taiere de dobanda, dar si inflatia s-a aprins.

Inflatia s-a aprins. Isarescu se recunoaste invins

Potrivit lui Dumitru, inflatia va ajunge la 5,5% la sfarsitul anului si ar putea depasi 6% in prima parte a lui 2013, in contextul unui soc al ofertei pe fondul unui an agricol slab.

Tot vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recunoscut ca rata inflatiei se va plasa in afara intervalului de variatie tintit pana in a doua jumatate a anului viitor.

Astfel, proiectia actualizata evidentiaza perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie din jurul punctului central al tintei (3% pentru 2012 si 2,5% incepand din 2013; cu variatie de plus/minus un punct procentual - n.r.) pana in a doua parte a anului 2013, precum si repozitionarea si consolidarea ulterioara a acesteia in interiorul intervalului.

Principalele riscuri asociate noii prognoze sunt legate de o potentiala accentuare a volatilitatii fluxurilor de capital in contextul unei eventuale deteriorari a evolutiilor mediului extern cu consecinte nefavorabile asupra economiilor emergente. Conjunctura electorala interna din perioada imediat urmatoare se poate suprapune de asemenea acestor riscuri pe termen mediu.

Va inaspri BNR conditiile din piata monetara?

Totodata, Ionut Dumitru a remarcat ca BNR va gestiona "ferm" lichiditatea din sectorul bancar, ceea ce este o schimbare fata de ultimele decizii de politica monetara, cand in comunicat se folosea cuvantul "adecvat".

Schimbarea de nuanta, remarcata de Dumitru, poate insemna ca banca centrala va inaspri conditiile din piata monetara, ceea ce se va concretiza in dobanzi mai mari, probabil cu gandul de a contracara presiunile pe cursul de schimb.

"Cuvantul ferm in locul celui adecvat denota faptul ca BNR va continua sa plafoneze volumul licitatiilor REPO, astfel incat sa descurajeze luarea de pozitii speculative impotriva leului", a explicat Melania Hancila.

Totusi, ea crede ca dobanzile in piata monetara nu vor creste, tinand cont ca aceasta practica a BNR este deja inclusa in asteptarile actorilor din piata.

"La niciun an de cand a inceput relaxarea politicii monetare, banca centrala sugereaza acum ca va inaspri conditiile monetare, ca urmare a deteriorarii situatiei din pietele externe si a fricii fata de iesirile de capital", comenteaza economistul Florin Citu, proprietarul firmei de consultanta Florin Citu Advisory.

El subliniaza ca o astfel de politica restrictiva nu va face decat sa indemne bancherii sa fie si mai reticenti cand este vorba de a acorda credite pe termen lung.

Totodata, economistul fondator al Florin Citu Advisory a precizat ca BNR incearca din nou sa apere leul cu orice pret, dar, in opinia sa, "aceasta politica a fost gresita, este si va fi gresita", avand in vedere ca ignora nevoia de crestere economica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri