Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 11 banci cu suma de 4 miliarde lei (884 milioane de euro) pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a fost de aproape patru ori mai mare, de 15,59 miliarde de lei.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana, potrivit Mediafax.

Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR a anuntat un plafon, bancile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, cand cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au coborat de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei si, ulterior, la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.
BNR a mentinit vineri la 5,25% dobanda de politica monetara, in linie cu asteptarile analistilor.

"Chiar daca nu a oferit indicii asupra unei politici monetare mai restrictive, BNR a semnalat in schimb un control ferm al lichiditatii din piata. Credem ca aceasta implica o continuare a limitarii sumelor injectate prin operatiunea saptamanala de piata monetara, iar in contextul efectului redus al limitei de suma la repo poate fi privita si drept o interventie verbala pentru sustinerea leului. Mai mult, guvernatorul BNR a confirmat prezenta bancii centrale in piata valutara", se arata intr-o nota a analistilor ING.

Un efect negativ al acestor plafonari este, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante.

Pe de alta parte, analistii Erste considera ca fondurile de 1,5 miliarde de euro atrase de Romania miercuri de pe pietele externe printr-o emisiune de obligatiuni acopera necesarul Ministerului Finantelor pentru acest an si vor reduce presiunea de crestere asupra randamentelor la obligatiunile in lei pe piata interna.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 5,21% - 5,71% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, foarte usor peste nivelurile de vineri, de 5,2% - 5,7% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri