Majoritatea posesorilor de carduri din Romania au o cunostinte reduse depre ce inseamna perioada de gratie si beneficiile acesteia, conform unui sondaj de opinie online realizat pe tema cardurilor de credit de FinZoom.ro in parteneriat cu Cetelem in perioada lunii august.
Motivul este ca nu fac diferenta intre ce inseamna costul cu dobanda, eliminat prin perioada de gratie, si celelalte costuri care reprezinta taxe si comisioane, asociat cardurilor de credit, a operatiunilor facute cu el si contului curent necesar pentru a avea un card de credit.

Perioada de gratie reprezinta intervalul calendaristic in care banca nu percepe dobanda pentru creditul folosit daca, pana la sfarsitul acestuia, clientul ramburseaza integral suma folosita + taxe si comisioane. Cele mai mari perioade de gratie sunt oferite de: Banca Romaneasca (61 de zile), CETELEM (60 de zile), BRD (60 de zile), CEC Bank (59 de zile) si Marfin (59 de zile).

Conform unui sondaj de opinie online realizat pe tema cardurilor de credit de FinZoom.ro in parteneriat cu CETELEM pe parcursul lunii august 2012, perioada de gratie, conform posesorilor de carduri, este: 54,62% = perioada in care nu se percepe dobanda pentru operatiunile efectuate cu cardul (retragere numerar si /sau plati la comercianti); 28,15% = perioada in care nu se percep niciun fel de taxe sau comisioane; 14,71% = nu stiu; 2,52% = nu sunt interesati.

Plata cu Cardul sau Retragere Numerar?


Cele mai multe banci ofera acest beneficiu exclusiv pentru plata cu cardul direct in magazine. In cazul acestora, retragerea de numerar anuleaza posibilitatea folosirii perioadei de gratie, dobanzile curgand din momentul retragerii banilor.

Dar sunt si cateva care au extins acest avantaj si asupra retragerilor de numerar (Marfin = 59 zile , ATE = 55 zile, BT = 55 zile, Carpatica = 55 zile, CITI = 54 zile, IntesaSanpaolo = 45 zile).

In cazul ambelor variante, clientul va plati un comision de retragere de numerar destul de mare (mai mare ca cel aferent unui card de debit/salariu), motiv pentru care si dobanda anuala efectiva (DAE) datorata bancii va fi mai mare comparativ cu cea platita in cazul celor care platesc cu cardul direct in magazine.

DAE Medie la Cumparaturi = 21,92%

DAE Medie la Retragere Numerar = 31,75%

Cum se Calculeaza Perioada de Gratie?


Perioada de gratie se calculeaza plecand de la premiza ca tranzactiile se efectueaza in prima zi a lunii. Dintre respondentii sondajului de opinie mentionat anterior, 65,55% dintre posesorii de carduri, au identificat correct metoda de calcul a perioadei de gratie. In acelasi timp, peste 13% au crezut ca aceasta incepe de la prima utilizare a cardului de credit, iar aproape 15% nu stiu nimic despre perioada de gratie.
Perioada afisata este cea maxima, insa pentru a beneficia de aceasta (50 de zile, de exemplu) trebuie folosit cardul de credit in prima zi a acestui interval.

Astfel, daca banca are intervalul 1 ale lunii acesteia – 20 ale lunii urmatoare, perioada de gratie este, de exemplu, 1 NOV – 20 DEC. Platilor efectuate pe data de 1 a lunii in curs (se ia in calcul o luna de 30 de zile) nu li se va percepe dobanda pana pe data de 20 a lunii urmatoare (posesorul beneficiind astfel de intreaga perioada de gratie de 50 de zile).

Insa, daca se efectueaza o plata la comerciant pe data de 28 a lunii in curs (am luat in calcul tot o luna de 30 de zile), pentru suma cheltuita se va percepe dobanda tot incepand cu data de 20 a lunii urmatoare (utilizatorul cardului beneficiind in acest caz numai de 22 de zile de gratie).

Cand Apar Probleme?


Daca pana la sfarsitul perioadei de gratie, in cazul nostru data de 20 a lunii urmatoare posesorul cardului nu achita intreaga suma consumata din credit, acesta trebuie sa returneze bancii suma minima lunara (intre 2% si 5% din creditul total utilizat).

Daca aceasta suma minima nu este rambursata, posesorul cardului risca sa plateasca penalitati (sub forma dobanzilor penalizatoare care pot fi, in functie de banca, cumulate cu taxe pentru depasirea datei scadente).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri