Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa atraga, vineri, 150 de milioane de euro de pe piata locala prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni denominate in euro cu scadenta in mai 2014, potrivit prospectului publicat pe site-ul institutiei.
Rata cuponului va fi de 4,5%, iar valoarea individuala a unei obligatiuni de stat denominate in euro este de 50.000 de euro, noteaza Mediafax.

MFP a platit luni peste 800 de milioane de euro pentru rascumpararea unor titluri in valuta emise pe piata interna in luna noiembrie 2009 si ajunse la scadenta.

Titlurile din emisiunea de vineri vor ajunge la scadenta in mai 2014. Trezoreria a lansat aceste titluri in mai 2011, cand a atras 939,2 milioane de euro, la un randament de 4,89%.

Cea mai recenta operatiune pentru vanzarea de obligatiuni in valuta a fost organizata la finalul lunii octombrie, pe pietele externe, cand Romania a atras 1,5 miliarde de euro prin lansarea unei emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, iar randamentul a fost stabilit la putin peste 5% pe an.

Pe piata locala, Trezoreria a vandut la 22 octombrie obligatiuni de stat in valuta cu scadenta in iulie 2015 de 421,5 milioane euro, suma de aproape trei ori mai mare decat valoarea indicativa, la un randament mediu fiind de 3,76% pe an.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca, pana la sfarsitul acestui an, adica in mandatul lui Florin Georgescu de ministru al Finantelor, Romania va mai lansa o emisiune de titluri in euro, la care Guvernul spera sa obtina o dobanda sub 5%.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 48,7 miliarde lei din piata locala. Aceasta suma se completeaza cu emisiunile in valuta de 2,67 miliarde euro (2,25 miliarde euro de pe pietele externe) si 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri