Piata de leasing financiar a inregistrat in primele noua luni o scadere de 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 979 milioane euro, pe fondul reducerii volumului de finantari pe segmentele de echipamente si imobiliare, a declarat presedintele ALB Romania, Antoaneta Curteanu.
In primele noua luni ale anului trecut, piata de leasing s-a situat la 1,008 miliarde euro, in crestere cu 29% fata de perioada similara a din 2010, scrie Mediafax.

Finantarile pentru vehicule au reprezentat 71% din totalul pietei, in crestere de la 64% in intervalul ianuarie-septembrie 2011, cumuland 699 milioane euro, potrivit datelor prezentate de presedintele Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania la Conferinta Nationala ALB.

Ponderea segmentului de autoturisme a crescut accelerat, de la 54% la 65%, atingand maximul ultimilor patru ani. Vehiculele comerciale usoare au reprezentat 10%, in coborare cu patru puncte procentuale, iar cele grele au scazut cu cinci puncte procentuale, la 25%.

Echipamentele si-au redus ponderea cu un punct procentual, la 26%, iar volumul finantarilor au ajuns la 251 milioane euro, in scadere de la 268 milioane euro.

Pe acest sector, cel mai bine reprezentate sunt constructiile, cu 33%, in crestere de la 17%, urmate de electronice cu 18%, agricultura cu 16% si industria metalurgica cu 10%, ponderea acesteia avansand de la 4%.

Totodata, segmentul de imobiliare a consemnat o scadere a ponderii in totalul pietei de sase puncte procentuale, la 3%, finantarile reprezentand 29 milioane euro, in coborare de la 91 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut.

Companiile au atras finantari in leasing in proportie de 91% din totalul pietei de profil, urmate de segmentul de retail cu 8% si sectorul public cu 1%. Ponderea companiilor s-a redus de la 95%, in timp ce retailul a atras inca patru puncte procentuale in piata.

Finantarile de vehicule second hand au fost diminuate in primele noua luni de vanzarile cash si de apetitul de risc scazut al companiilor de leasing, ajungand la 90,33 milioane euro, de la 105,12 milioane euro, in timp ce vanzarile de vehicule noi in leasing au sporit de la 480,6 milioane euro la 584,52 milioane euro. Ponderea echipamentelor si vehiculelor noi achizitionate in sistem leasing a crescut cu trei puncte procentuale, la 87%, iar segmentul second hand si-a diminuat ponderea de la 16% la 13%.

In primele noua luni s-a consemnat un interes crescut al clientilor pentru finantarile pe o perioada de 3-4 ani si de 1-2 ani, respectiv prefera achizitiile pe termen scurt si mediu. Cererea pentru perioade de 3-4 ani a crescut de la 19% la 22%, iar cea pentru 1-2 ani de la 9% la 11%. Ponderea contractelor pe 2-3 ani este de 20%, iar a celor pe 4-5 ani de 24%, in scadere cu un punct procentual.

Presedintele ALB a revizuit prognoza anuntata in primavara pentru piata de leasing la finele acestui an, cand anticipa o crestere de 10%-15%.

"Intrucat evolutia economica ne-a ponderat performantele, nu vedem o crestere semnificativa, suntem nevoiti sa revizuim asteptarile. Speram sa inchidem anul cu o cifra apropiata de anul trecut, chiar daca de ubicei ultimul trimestru este unul foarte bun", a explicat Curteanu.

Anul trecut, piata de leasing a atins 1,35 miliarde euro, in crestere cu 20% fata de 2010, dupa doi ani de cadere, evolutia fiind sustinuta de finantarile pentru echipamente si utilaje mari. Industria de profil a inregistrat un varf in 2007, de 4,94 miliarde euro, dupa care in 2008 a inceput declinul, cu 3%. Cea mai abrupta scadere a fost consemnata in 2009, de 74%, la aproape 1,3 miliarde euro, piata fiind puternic afectata de criza economica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri