Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 406,6 milioane de lei prin obligatiuni scadente in iulie 2014, sub valoarea indicativa, la un randament de 6,42%, mai ridicat decat cel platit la inceputul lunii noiembrie pentru aceeasi scadenta, de 6,34%.
Subscrierile au insumat 736,6 milioane de lei, iar valoarea indicativa a operatiunii a fost de 500 milioane lei, scrie Mediafax.

La precedenta operatiune de vanzare de obligatiuni cu aceeasi scadenta, Trezoreria a imprumutat 500 milioane lei, la un randament de 6,34 %.

Ministerul a programat pentru luna noiembrie licitatii de 3,55 miliarde lei prin plasarea de titluri de stat pe piata interna, cele mai multe operatiuni fiind planificate pentru vanzarea de obligatiuni.

Astfel, in sase din cele opt licitatii programate in noiembrie, administratorii datoriei publice vor sa vanda obligatiuni, cu scadenta cuprinsa in intervalul 2-15 ani, in valoare cumulata de 1,95 miliarde lei.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 49,4 miliarde lei din piata locala. Aceasta suma se completeaza cu emisiuni in valuta de 3 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni un numar de 17 banci cu suma de 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro) pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operatiuni, de 30,19 miliarde lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Un efect negativ al acestor plafonari este, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri