Bancherii au doua motive de ingrijorare: in presa a aparut scrisoara adresata BNR, Ministerului Justitiei si comisiilor parlamentare privind noile prevederi care ar putea afecta veniturile din comisioane considerate de instante ca fiind abuzive si, mai mult, este iminenta o restructurare mai profunda a sistemului bancar prin inchideri de sucursale si disponibilizare de personal.
Restructurarea sistemului bancar prin inchideri de sucursale si disponibilizare de personal este un proces aflat la inceput si care va continua in 2013 intr-un ritm cel putin similar celui din acest an, a declarat miercuri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

"Cred ca abia a inceput restructurarea. Sa nu uitam ca sistemul bancar, daca ne uitam la total, este neprofitabil sau are un profit foarte subtire. Ca atare trebuie gasite solutii de eficientizarea, produse si servicii noi, oferte tot mai insistente pentru produsele care nu reclama implicarea functionarului de ghiseu (...) Reducerea de personal va continua (...) Am vazut anul asta ca banci mari au redus numarul de personal, banci mici au inchis unitati, banci mari au inchis unitati", a spus Ghetea la un seminar organizat de Alpha Bank, BNR si ARB, potrivit Mediafax.

Seful ARB a aratat ca nu detine date la zi privind reducerile de personal din sistem sau a numarului de sucursale inchise, dar a aratat ca procesul abia a inceput, iar in 2013 ritmul va fi cel putin egal cu ceea ce s-a restructurat in acest an, daca nu mult mai agresiv.

"Daca vorbim de numarul de unitati, eu cred ca vom continua sa fie reduse, pentru ca nu se mai justifica mentinerea unora dintre ele, in special cele destinarte deservirii persoanelor fizice care doreau credite (...) Nu inseamna ca peste 2-3 ani, cand va aparea cerere de credite, nu vom putea asista la o inversare a procesului", a explicat Ghetea.

El a explicat ca in cazul CEC, banca pe care o conduce in calitate de presedinte, restructurarea a fost un proces foarte lung, care nu a tinut neaparat de criza, inceput acum 4-5 ani, perioada in care reteaua bancii a coborat de 1.415 unitati la circa 1.150.

Cea mai noua teama a bancherilor


Asociatia Romana a Bancilor (ARB) investigheaza cum a aparut in presa scrisoarea adresata BNR, Ministerului Justitiei si comisiilor parlamentare privind noile prevederi din codul de procedura civila care ar putea afecta veniturile din comisioane considerate de instante ca fiind abuzive.

"Acel material nu trebuia sa apara in presa. Investigam in continuare cum a aparut (...) Acela este punctul nostru de vedere, este adevarat, la care nu mai am nimic de adaugat. Nu trebuia sa apara, este o dezamagire", a declarat presedintele ARB, Radu Ghetea.

El a aratat ca orice institutie sau asociatie are dreptul sa pastreze confidentialitatea asupra unor lucruri in dezbatere interna sau corespondenta cu oficialitatile.

"Este un apel si catre receptori ca documentele de la ARB sunt documente confidentiale si numai ARB poate decide daca le face publice", a spus Ghetea, care a mentionat ca scrisoarea a fost transmisa si bancilor.

ARB a transmis mai multe scrisori unor directii din BNR, precum si Ministerului Justitiei, prin care solicita sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedura civila care va intra in vigoare la 1 februarie 2013 si de care se tem ca "ar putea pune in dificultate industria bancara".

Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care faciliteaza eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul intregului portofoliu de credite specifice acordate de o banca, ceea ce - sustine ARB - ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.

Noua lege ii imputerniceste pe judecatori sa oblige bancile sa elimine o clauza abuziva din toate contractele de acelasi gen atunci cand constata existenta acesteia intr-un anumit caz.


Citeste mai multe in acest articol.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri