Debutul celei de-a doua saptamani de tranzactionare din luna mai a adus pe piata la termen de la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) o lichiditate buna, cifrata la aproape 10.400 contracte futures si options, realizate din 1.208 tranzactii, informeaza BMFMS.
In acelasi timp, a fost continuata directia evoluativa a numarului de pozitii deschise de investitorii in derivate, inchiderea de luni ilustrand un total ce s-a apropiat de 112.000.

Per ansamblu, sesiunea de luni a apartinut societatilor de investitii financiare, cu un volum de circa 53 la suta din rulajul total al zilei. Numarul unu in strategiile jucatorilor a fost SIF 5 Oltenia, active suporturi pentru care totalul contractelor s-a ridicat la 2.741, 2.241 pentru scadenta in derulare si 500 pentru septembrie. Pe parcursul sedintei, preturile DESIF 5 s-au apreciat cu 0,0382 lei pe actiune pentru scadenta iunie si cu 0,0285 lei/actiune pentru scadenta septembrie, astfel incat, la inchidere, DESIF 5 valorau 2,7107 respectiv 2,7735 lei/actiune.

Liderele au fost urmate de SIF Transilvania, derivatele pe actiunile societatii in cauza fiind preferate pentru 1.875 contracte futures. si cotatiile DESIF 3 au beneficiat de aprecieri, acestea ajungand la 0,0176 lei/titlu pentru jumatatea anului si 0,013 lei/titlu pentru septembrie. Ultimele tranzactii cu activele SIF 5 au fost realizate la valori de 2,2311 lei/actiune pentru scadenta din luna urmatoare si 2,273 lei/actiune pentru cea din toamna. La procentul bifat de SIF-uri a contribuit cu aproape 1.000 perfectari si SIF 2 Moldova, actiuni care au inchis la randul lor pe crestere.

Pozitia a treia in ierarhia zilnica a revenit sectorului bancar, prin intermediul lichiditatii foarte bune marcata de derivatele pe actiunile " Bancii Transilvania", DETLV revendicand un volum de transfer de 1744 contracte. Pentru ambele scadente existente, cotatiile DETLV s-au apreciat, castigand 0,012 lei/actiune pentru cea apropiata si 0,0129 lei/actiune pentru cea de-a treia din an, conform cotatiilor de la inchidere de 0,8799 respectiv 1,437 lei.

Si sectorul petrolier investitorii au manifestat a atractie sporita pentru contractele pe activele Petrom. Totalul perfectarilor pe DESNP s-a ridicat la peste 1640 contracte. in sectorul "options", miscari mai consistente s-au inregistrat in zona contractelor call, cele mai cautate provedind tot din randul SIF-urilor. Se remarca investitiile in contractele call pe DESIF 5 iunie la un pret de exercitare de 2,74 lei/actiune si o prima de 65 lei/contract.

Pentru aria contractelor pe paritati se poate observa inceputul bun de saptamana pentru moneda unica europeana, care s-a apreciat pentru scadenta iunie atat fata de dolar cat si fata de leu. Astfel, un euro valora, in urma unei cresteri de 0,0014 unitati, 1,2733 dolari pentru scadenta amintita. Fata de moneda autohtona, aceeasi scadenta un euro castiga 0,005 unitati inchizand la o cota de 3,474 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri