Tarifele de prima pentru politele obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de catre asiguratori, in functie de rezultatele inregistrate pe acest segment de afaceri si strategia de vanzare, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
"Institutia nu poate interveni asupra cuantumului tarifelor de prima RCA, intrucat acest lucru ar contravine directivelor
europene si atributiilor CSA", se arata intr-un comunicat al autoritatii dat publicitatii dupa ce in presa au aparut informatii cu privire la majorarea tarifelor RCA cu cu 50% sau chiar mai mult, scrie Mediafax.

Saptamana trecuta, CSA a publicat un proiect de norma care propune ca tarifele de prime la politele RCA sa fie stabilite astfel incat subscrierile estimate pentru urmatoarele 12 luni sa acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului.

"Proiectul de modificare si completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse in aplicare prin Ordinul 14/2011, pe care CSA il supune dezbaterii publice in aceasta perioada, nu vizeaza majorarea tarifelor, ci are in vedere stabilirea unui mod unitar de calcul actuarial care sa conduca la un cuantum corect al tarifului de prima RCA, in beneficiul asiguratilor si pagubitilor", se mai spune in comunicat.

In prezent, legislatia spune ca asiguratorii RCA sunt obligati sa stabileasca tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale (...) astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor ce decurg din incheierea politelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatie si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate in urma unui accident auto produs din vina conducatorului auto asigurat primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.

Scopul politei este ca persoanele pagubite sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba.

In 2011, subscrierile RCA au insumat aproape doua miliarde de lei si au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurarilor generale si de viata.

Societatile autorizate sa emita RCA sunt ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Generali Romania, Asirom, Euroins Romania, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurari, UNIQA Aigurari si City Insurance.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri