Fundatia Romanian Business Leaders solicita Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) sa revizuiasca proiectul de norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private, in sensul de a elimina restrictia impusa fondurilor de pensii administrate privat de a aloca fonduri in investitii private de capital.
„Fondurile de investitii private de capital au directionat plasamente in Romania, in general spre companii cu capital autohton, sprijinindu-le sa se dezvolte, in continuare. Posibilitatea initial prevazuta ca fondurile de pensii sa poata finanta fondurile de investitii private de capital deschidea noi oportunitati de investitii si dezvoltare a economiei private romanesti. Noua prevedere prin care CSSPP restrictioneaza fondurile private de pensii elimina oportunitatile de finantare a companiilor romanesti si de sprijinire a dezvoltarii capitalului autohton, limitand procesul de relansare economica a Romaniei”, se arata intr-un comunicat al fundatiei.

Confrom acesteia, prevederea limiteaza procesul de relansare economica a Romaniei prin: diminuarea accesului la finantare pentru dezvoltare al companiilor prin intermediul fondurilor de investitii private de capital (numeroase companii fanion din Romania au fost sau sunt finantate, in prezent, inclusiv prin intermediul fondurilor de investitii private de capital - Softwin, BitDefender, Siveco, Total Soft, La Fantana, MedLife, RCS-RDS etc.).

De asemenea, vor fi si mai putine locuri de munca create (in prezent, companiile care beneficiaza de investitii din partea fondurilor de investitii private de capital angajeaza, in Romania, peste 50.000 de oameni), mai putine proiecte inovative finantate, va avea loc scaderea activitatii IMM-urilor locale, scaderea investitiilor in economie si, mai ales, a finantarii europene conditionata de cofinantare locala (in ultimii 15 ani, fondurile de investitii private de capital au finantat cu peste 2 miliarde de euro proiecte si companii private in Romania).

Nu in ultmul rand, nedezvoltarea pietei financiare si a bursei de valori, avand in vedere ca, in numeroase cazuri la nivel european, exit-ul fondurilor de investitii private de capital se realizeaza prin listarea companiilor la bursa.

„Romanian Business Leaders intelege si apreciaza preocuparea CSSPP pentru prudentialitate si protectia asiguratilor, mai ales in actualul context economic. Pe de alta parte, exista numeroase exemple de buna practica in lume si in regiunea Romaniei, care reusesc deopotriva sa respecte principiul prudentialitatii si sa contribuie la dezvoltarea capitalului autohton”, scrie in comunicat.

In 2011, fondurile de investitii de capital privat din Europa Centrala si de Est au strans 940 milioane de euro, din care aproape 120 milioane de euro (13%) provin de la fondurile de pensii.

Din total, peste 340 milioane de euro provin din surse de finantare nationale, iar fondurile de pensii administrate privat din Europa Centrala si de Est au crescut investitiile in fondurile de investitii private de capital cu 17.1%. Iar aceasta, in conditiile in care ponderea fondurilor de pensii private din Romania in finantarea fondurilor de investitii de capital privat este zero.

Unul dintre proiectele Romanian Business Leaders din domeniul dezvoltarii capitalului autohton s-a concretizat in vara anului 2012, cu un studiu privind profilul fondului de investitii de capital privat, in care administratorii de pensii private sunt interesati sa investeasca.

Studiul a aratat interesul administratorilor de fonduri de pensii private de a investi in fondurile de investitii private de capital, in masura in care acestea sunt cofinantate de catre institutii financiare multilaterale (BERD, BEI, Banca Mondiala etc.).

„Din acest motiv, interdictia totala a investirii in fondurile de investitii private de capital va descuraja intrarea in Romania a unor fonduri de dezvoltare europene, intr-un moment in care gradul de absorbtie este si asa foarte scazut, Romania riscand sa piarda, din aceasta cauza, finantari viitoare”.

Fundatia Romanian Business Leaders isi exprima disponibilitatea de a lucra impreuna cu CSSPP si asociatia fondurilor de pensii private pentru a asigura deopotriva protectia asiguratilor romani si dezvoltarea capitalului si a economiei romanesti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri