Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa atraga in luna decembrie 3,1 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, usor sub suma imprumutata in luna noiembrie, de 3,5 miliarde lei, insa mai mult cu 1,3 miliarde lei compartiv cu titlurile care ajung la scadenta, informeaza Mediafax.
Peste jumatate din suma programata (1,7 miliarde lei) ar urma sa fie imprumutata prin trei licitatii pentru certificate de trezorerie. Dintre acestea, doua operatiuni au o suma indicativa de cate 500 milioane lei, iar una de 700 milioane lei.

Prima licitatie pentru certificate de trezorerie va avea loc luni, 3 decembrie, cand Finantele vor sa atraga 500 milioane lei.

Ministerul a programat, totodata, cinci licitatii pentru vanzarea de obligatiuni cu maturitati intre 2 si 15 ani, prin care vrea sa imprumute 1,4 miliarde lei.

Astfel, pe 6 decembrie sunt programate doua licitatii pentru vanzare de obligatiuni cu scadenta la doi ani (400 milioane lei) si, respectiv, la 15 ani (100 milioane lei). Doua licitatii vor fi organizate si pe 13 decembrie, cand Trezoreria intentioneaza sa vanda obligatiuni cu maturitate de doi ani (400 milioane lei) si, respectiv, cinci ani (200 milioane lei).

Ultima licitatie din acest an este programata pentru 20 decembrie, cand Finantele isi propun sa imprumute 300 milioane lei, prin vanzare de obligatiuni cu scadenta la trei ani.

In data de 19 decembrie ajunge la scadenta o emisiune de certificate de trezorerie lansata in decembrie 2012 de Finante, in valoare de 1,713 miliarde lei.

"Suma mai mare planificata (de 3,1 miliarde lei - n.r.) ar putea adauga la presiunea de crestere a randamentelor pentru titluri de stat, fapt ce va pune la test recenta dispozitie a Ministerului Finantelor de a vinde sumele planificate in pofida unor costuri in crestere. Cu toate acestea, estimam ca finantarea net pozitiva a Ministerului Finantelor nu va fi suficienta pentru a acoperi cresterea deficitului bugetar in decembrie, ceea ce ar putea conduce la vanzari de valuta din rezerva de lichiditate ale Ministerului Finantelor, cu efecte pozitive pentru leu pe termen scurt", se arata intr-o analiza a ING.

Ministerul Finantelor a imprumutat in total in acest an 50,1 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga emisiuni in valuta de 3 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari.

Potrivit unei analize a grupului bancar Erste, necesarul de finantare al Ministerului de Finante va fi de 70 de miliarde de lei anul urmator, nivel similar celui din acest an, iar statul ar trebui sa foloseasca pietele externe intr-o masura mai mare pentru a-si asigura fonduri necesare.

Din necesarul de finantare estimat la 70 de miliarde lei pentru anul urmator, echivalent cu 11% din PIB, cea mai mare parte este constituita de acoperirea de datorii ajunse la maturitate si dobanzi, reprezentand circa 8,8% din PIB.

Calculele Erste privind necesarul brut de finantare nu iau in calcul vanzarea unor active ale statului.

Potrivit datelor Ministerului de Finante, maturitatea medie a datoriei emise pe piata locala este de doar 1,7 ani, situatie care conduce la o valoare ridicata a rambursarilor pentru urmatorii doi ani. Aproximativ 44% din suma imprumutata de pe piata locala are maturitatea mai mica de un an, in timp ce numai 3,4% depaseste 5 ani.

Aceasta situatie ar putea deveni o problema in viitor, in cazul in care conditiile de pe piata financiara se inrautatesc, din cauza factorilor externi sau interni, potrivit Erste. Riscurile interne sunt o accelerare neasteptata a inflatiei si o posibila deteriorare a situatiei politice.

Ministerul de Finante ar trebui sa foloseasca pietele globale mai mult pentru acoperirea necesarului brut de finantare in 2013 si 2014, din doua motive, considera banca austriaca.

O astfel de strategie ar consolida rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei, asigurand "munitie" pentru apararea cursului leului in contextul unor iesiri importante de valuta pentru platile catre FMI. Platile combinate ale Ministerului de Finante si bancii nationale catre FMI vor atinge varful in urmatorii doi ani, cu 5,2 miliarde de euro in 2013 si 5,3 miliarde de euro in 2014. Impreuna cu intrarile scazute de capital privat si accesarea redusa de fonduri europene, aceasta situatie ar putea pune in pericol stabilitatea leului, se arata in nota Erste.

Al doilea motiv care sustine atragerea de fonduri mai importante prin emisiuni de obligatiuni in valuta in urmatorii doi ani este extinderea maturitatii datoriei peste cea de pe piata locala. Imprumuturi externe mai mari ar diminua presiunea de finantare asupra statului si ar reduce costurile.

De asemenea, Ministerul de Finante ar trebui sa emita pe piata locala obligatiuni in lei cu maturitati mai lungi , 10, 15 si posibil 20 de ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri