De profesie ofiter de artilerie, Cristian Dorel Lacatus si-a inceput cariera in asigurari in 1999, mai intai ca agent, apoi in calitate de trainer, director regional si director de vanzari in companii ca ING, Eureko, AIG, Signal Iduna, Groupama. A lucrat si in brokeraj, ca director de vanzari si director general. In 2008 a infiintat Elire Succes, companie de training, iar in 2010, compania Elire Broker de Asigurare.
Dorel Lacatus este, de asemenea, lector autorizat de Institutul de Management in Asigurari, lector al Institutului de Asigurari si Pensii si lector in cadrul Profiduciaria, lider de piata in pregatirea profesionala din asigurari. Este fondator al Academiei Bunastarii, proiect de responsabilitate sociala, de educatie antreprenoriala pentru copii.

Wall-Street.ro:
Cum ati reusit sa imbinati activitatea de broker in asigurari cu cea de CSR si de eLearning?
Dorel Lacatus
: Se imbina foarte bine. Se sprijina una pe alta, mai exact resursele pentru Academia Bunastarii sunt generate de cele doua companii, Elire Broker de Asigurare si Elire Succes, iar compania de training contribuie la dezvoltarea companiei de brokeraj prin sustinerea programelor de instruire pentru brokerii nostri. Compania de training are insa si alti clienti si chiar acum avem un program de pregatire profesionala in care instruim 100 de inspectori de asigurari in domeniul asigurarilor de sanatate, oameni care lucreaza pentru cea mai mare companie de asigurari din Romania. Cu alte cuvinte, Academia Bunastarii nu este o afacere, ci este contributia celor doua companii interdependente la formarea noilor generatii de tineri antreprenori.

WS.ro: De la asigurari, la CSR si eLearning. De ce aceast investitie?
Dorel Lacatus: Proiectul de responsabilitate sociala, Academia Bunastarii, a luat nastere la inceputul anului 2010. Ideea mi-a venit insa in noiembrie 2009, dupa ce am participat ca speaker la conferinta nationala a Institutului de Asigurari si Pensii, organizatie in care functionam ca trainer. Am propus atunci celor peste 200 de paricipanti, profesionisti in asigurari, sa ne implicam in educatia financiara a copiilor nostri, aceasta fiind, in opinia mea, una dintre solutiile de reconstructie economica si financiara necesara Romaniei de azi. Eram la vremea aceea angajatul unei companii de asigurari si abia la sfarsitul anului 2010 am lansat compania de brokeraj.

Compania de training functioneaza insa din toamna anului 2008. Academia Bunastarii instruieste copii cu varste intre 9 si 14 ani, care, desi la prima vedere au varste destul de fragede, sunt foarte interesati de bani. De aici si concentrarea noastra pe educatie financiara si antreprenoriala, care sa completeze educatia din scoala, astfel incat copii sa inteleaga banii ca mecanism de schimb si sa devina mai bine orientati cand vor intra in piata de munca. Proiectul eLearning este destinat in principal adultilor si are ca scop, de asemenea, dezvoltarea competentelor antreprenoriale, pentru cei care au nevoie de o noua destinatie profesionala.

WS.ro: Are nevoie cetateanul roman de Educatie Finaciara?

Dorel Lacatus: Pentru a face progres din punct de vedere financiar, o familie ar trebui sa functioneze ca o companie: pe baza unui buget de venituri si cheltuieli, buget care sa aduca echilibru financiar in prima faza si ulterior sa genereze profit. Marea majoritate a familiilor din Romania se lasa in voia sortii si in cele mai multe cazuri nu exista nicio planificare financiara. Noi, romanii, am trait in utimii ani pe datorie, sustinuti in acest demers de evolutia pozitiva a economiei pana in 2007, cand locurile de munca rasareau ca ciupercile dupa ploaia de bani investiti in Romania.

Acum traim insa vremuri de seceta in privinta locurilor de munca si in acest context este nevoie de entitati care sa-i ajute pe oamenii iesiti dintr-o schema profesionala sa dobandeasca acele competente necesare in perioada aceasta. Nu mai conteaza ce profesie ai, ci ce competente se cer, iar compania de training are acest rost: sa-i ajute pe cei care doresc sa dobandeasca cunostinte si competente necesare pentru a deveni antreprenori. Daca nu gasesti un loc de munca, solutia este sa-l creezi. Academia Bunastarii le ofera copiilor cunostinte pentru oameni mari: de ce si cum se stabilesc obiectivele personale si cum se utilizeaza un buget de venituri si cheltuieli.

WS.ro: Care a fost cea mai grea perioada in afaceri?

Dorel Lacatus: Elire Broker de Asigurare este o companie foarte tanara. Are doar doi ani si cam acum se ridica in picioare si incepe sa vorbeasca. Cea mai grea perioada a inceput acum un an si jumatate cand, datorita unui eveniment nefericit in familia mea, am pus afacerea pe planul doi. Dupa cum stiti, cand crezi ca mai rau nu se poate, de cele mai multe ori viata te contrazice. Din cauza unor reglementari din piata asigurarilor, am fost nevoit sa schimb si modelul de business, dar pana cand mi-am dat seama ce trebuie sa fac au trecut cateva luni bune, timp in care cheltuiam cu sustinerea afacerii mai mult decat incasam.

Am schimbat modelul de distributie, am gasit surse noi si ieftine de finantare, de la prieteni si familie si dupa cateva luni, pe noul model, balanta s-a echilibrat. Viata mea personala a fost influentata clar. Sotia mea m-a sprijinit foarte mult, desi atunci cand am decis sa devin antreprenor, mi-a amintit de faptul ca acum 14 ani am esuat intr-o afacere, iar fata mea este curioasa sa stie cum au fost cursurile mele si cum ne merge afacerea. Am descoperit o forta extraordinara in mine si un sprijin puternic in oamenii din jurul meu: agenti, angajati, clienti, furnizori ai companiilor mele. Sunt multumit de cum ma vad acum: mai experimentat, mai orientat spre solutii si bine pregatit pentru ceea ce urmeaza pentru Elire.

WS.ro: Ce asteptari aveti de la business-ul de brokeraj in asigurari?

Dorel Lacatus: Am asteptari foarte mari care se bazeaza pe faptul ca am primit in cei treiprezece ani foarte mult. M-am dezvoltat ca om si ca agent de vanzari, am castigat bani frumosi, am ajutat oamenii sa aiba grija mult mai bine de familiile si de proprietatile lor. Domeniul trece printr-o perioada foarte dificila si cele mai importante companii de asigurari au afacerile in scadere. Criza are insa si parti bune pentru ca afacerile sunt in curs de restructurare, de optimizare a cheltuielilor, de reasezare pe modele mai suple si mai flexibile de distributie.

Profesionalizarea intermediarilor duce la servicii mai bune pentru clienti si dupa aceasta criza piata va deveni mult mai curata. Ma astept sa facem bani frumosi in urmatorii ani, bani care vor veni din cea mai importanta reforma din serviciile publice de asigurare, cea din sanatate. Ma astept sa creasca incasarile din asigurarile de viata cu componenta de economisire, care sa completeze pensiile mici furnizate de sistemul de stat. Clarificarile pe care le-a adus noua conducere o organismului care supravegheaza domeniul nostru, cu privire la asigurarile de locuinta, sunt clar in favoarea clientilor care isi protejeaza locuintele cu produse de calitate, inclusiv pentru riscurile catastrofale, cu o singura asigurare. Pentru cei care vom fi in piata peste doi ani, vin vremuri bune.

WS.ro: In ce alte domenii mai aveti de gand sa investiti?

Dorel Lacatus: Anul viitor dorim sa consolidam compania de brokeraj. Suntem orientati catre clientii persoane fizice si catre companiile mici si mijlocii. Modelul nostru de afaceri presupune sa devenim brokeri pentru organizatii constituite in retele profesionale si sa oferim servicii pentru angajatii care lucreaza in institutii cu traditie in grija fata de personalul angajat. Anul acesta am reusit sa furnizam servicii pentru 2000 de clienti, o treime dintre acestia fiind membri ai sindicatului functionarilor publici.

O realizare importanta care ne deschide o perspectiva foarte buna pentru anul viitor este statutul de companie acreditata de catre Ministerul Apararii Nationale in programul Furnizorii Militarilor Romani. Pe 8 noiembrie, ca un cadou de ziua de nastere a Grupului Elire, ministrul apararii mi-a inmanat certificatul care ne asaza pe aceeasi lista cu cateva grupuri bancare si cel mai mare constructor de masini din Romania.

Cu acest model de dezvoltare estimam ca anul viitor vom servi 4000 de clienti.

Pentru anul viitor suntem pregatiti sa lansam o afacere noua, destinata companiilor mici, in domeniul promovarii online. Afacerea are si o componenta de reduceri de care pot beneficia cei care se asociaza in grupuri de cumparatori, iar numele conceptului de afaceri este Elire Discount. Am lucrat cateva luni bune la platforma electronica si avem deja 30 de colegi care ne vor sprijini sa dezvoltam afacerea, pregatiti de start. Sunt interesat si de evolutia pietei de cerificate de carbon si foarte curand companiile Elire isi vor neutraliza amprenta de carbon. Consider ca grija fata de mediu trebuie sa fie preocuparea fiecaruia dintre noi si daca privim la ce se intampla dupa un uragan in America cred ca merita sa sustinem companiile care sprijina dezvoltarea proiectelor verzi.

WS.ro: Ce noi tendinte considerati isi vor pune amprenta asupra dezvoltarii pietei de asigurari si a celei de brokeraj in asigurari in 2013? Ce am invatat in 2012?

Dorel Lacatus: Cred ca anul viitor va fi in continuare o piata a celui mai mic pret. Asta in defavoarea calitatii. Apropo de fuziuni, am urmarit cu atentie trei grupuri internationale care au executat fuziuni si aproape ca era sa ajung la concluzia ca nu au gasit cea mai buna solutie. Un grup italian, unul francez si unul austriac. Cel italian, a unit doua companii, iar cea care era axata pe preturi mici s-a topit efectiv. Grupul austriac, a unit doua companii profitabile si s-a nascut una cu pierderi de 10 milioane de euro. Noroc cu cel francez, singurul care dupa primele noua luni are o cifra de afaceri in crestere. El ne da sperante ca si celelalte vor reusi.

Companiile de brokeraj devin in fiecare an mai importante. Foarte curand, ponderea in distributie se va schimba in favoarea noastra, a brokerilor. Am lucrat 11 ani ca angajat si acum, cand sunt broker, inteleg forta brokerului. Mai multe optiuni pentru client, atat ca si calitate cat si ca pret. Cea mai importanta concluzie pentru mine este ca ceea ce mi-am propus pentru un an s-a realizat in doi.

WS.ro: Credeti ca rezultatele pietei in ansamblu vor reusi sa pastreze tendinta pozitiva?

Dorel Lacatus: Dupa noua luni, cele mai importante companii au cifre de afaceri in scadere. Sunt cateva comapanii care au crescut, dar se bazeaza pe preturi neacoperite de o subscriere serioasa. Dupa parerea mea, rezultatele sunt fragile, iar problemele care vor aparea la companiile care au stabilit preturi care n-au nicio legatura cu rata daunei, vor da o grea lovitura domeniului. Clientii vor fi pusi in situatia sa-si repare singuri autoturismele si vor genera afaceri in crestere pentru avocati.

Tendinta pozitiva poate sa devina clara daca vom avea parte de reforma in sanatate. Romanii platesc 500 de milioane pentru servicii medicale private si inca in jur de 300 de milioane de euro plati informale traditionale, in sistemul de stat. Cum ar fi ca acesti bani sa fie platiti catre furnizorii de servicii medicale prin intermediul asigurarilor private de sanatate cu adevarat deductibile fiscal? Cu privire la brokeri profitul acestora va fi in crestere. Stiu companii de brokeraj care au crescut ca prime intermediate cu valori cuprinse intre 25% si 55%. Companiile de brokeraj se dezvolta cu sprijinul micilor antreprenori, care castiga procentaje din afacerile pe care le construiesc si de aici vine succesul.

WS.ro: Care sunt, in opinia dvs., punctele forte, cele slabe, oportunitatile si amenintarile acestei industrii?

Dorel Lacatus: Punctele slabe sunt in legatura cu puterea de cumparare a romanilor. Mentalitatea s-a schimbat in bine si, daca situatia financiara a familiilor se va imbunatati, domeniul nostru va avea de castigat. Lipsa de fermitate cu privirea la preturile practicate pe un model sinucigas de unele companii, va aduce mari deservicii clientilor. Daca legea asigurarilor de locuinte va fi aplicata in totalitate dupa alegeri, aceasta linie de afaceri va creste. Cea mai mare oportunitate este insa in domeniul asigurarilor de sanatate. Exista o crestere de 120% fata de anul trecut si cred ca in continuare vor creste primele colectate din asigurarile de grup, deoarece pentru companiile care vor dori sa creasca beneficiile salariatilor, aceasta solutie va fi cea mai accesibila financiar si cu efect maxim in cresterea calitatii vietii personalului angajat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri