Moneda nationala s-a depreciat usor in prima parte a zilei, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in crestere cu 1,32 bani, la 4,5191 lei/euro, scrie Mediafax.
In sesiunea de vineri piata locala a fost inchisa, pentru o sarbatoare nationala, iar joi cursul s-a plasat la 4,5059 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele doua luni.

Leul s-a apreciat usor fata de dolar, iar cursul de referinta anuntat luni a scazut cu 0,21 bani, de la 3,4687 lei/dolar la 3,4666 lei/dolar, un nou minim incepand cu 21 septembrie. Atunci, dolarul a fost cotat la 3,4642 lei.

In acelasi timp, rata oficiala pentru francul elvetian a urcat usor, de la 3,7424 lei/franc la 3,7467 lei/franc.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,5120 - 4,5140 lei/euro, foarte usor peste nivelurile de joi, din jurul orei 16:30, de 4,5070 - 4,5095 lei/euro. Spre jumatatea zilei, cursul a urcat spre 4,52 lei/euro.

Dobanzile pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au coborat usor de la 6,03 - 6,53% la 5,98 - 6,48% pe an. Totodata, dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au scazut de la 6,05 - 6,55% la 6,01 - 6,51% pe an.

Randamentele au ramas la un nivel ridicat pe fondul deficitului de lei din piata, dupa ce BNR a redus luni plafonul imprumuturilor prin operatiunile repo, la 4 miliarde lei. In precedentele doua saptamani suma disponibila a fost la 6 miliarde lei.

Unii dealeri considera ca BNR prefera sa tina lichiditatea sub un control mai ferm, intrucat dobanzile mai mari ajuta la stoparea deprecierii.

"Ne asteptam ca rezervele valutare ale BNR sa fi scazut la 31,2 miliarde euro in noiembrie, de la 31,8 miliarde euro cu o luna in urma pe fondul unor interventii valutare estimate la 700 milioane euro", se arata intr-un raport transmis luni de analistii ING Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri