Piata obigatiunilor corporative emise de entitatile locale ar putea ajunge in 2015 la 1,5 miliarde euro, cu o pondere de 1% din PIB, si la patru miliarde euro in 2020, reprezentand 2% din PIB, a declarat luni Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD-Groupe Societe Generale.
In acest an, piata obligatiunilor corporative se situeaza la nivelul a 200 milioane euro, cu o pondere de 0,15% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor estimate de Cercel la un seminar pe tema finantarii in moneda locala la BNR, potrivit Mediafax.

Ponderea obligatiunilor corporative locale in activele combinate ale institutiilor financiare non bancare din Romania este de circa 3% in acest an, la active combinate de 6,7 miliarde euro, iar in 2015 ar putea ajunge la 13%, raportat la active de 11 miliarde euro.

Cercel estimeaza ca ponderea ar putea urca la 18% pana in 2020, cu active combinate preconizate de 22 miliarde euro.

In Polonia, spre exemplu, piata obligatiunilor corporative se situeaza la 12 miliarde euro, reprezentand 3% din PIB. Totodata, are o pondere de circa 12% din activele combinate ale fondurilor de pensii, fondurilor de investitii si societatilor de asigurare (institutii financiare non-bancare).

Intermedierea financiara din Romania este cea mai redusa din Uniunea Europeana, fiind asigurata in proportie foarte mare de catre sectorul bancar.

"Amenajarile macroprudentiale incluse in Basel III, desi intemeiate dintr-o perspectiva de siguranta sistemica, plaseaza constrangeri asimetrice asupra bancilor din Romania, putand adanci decalajele de intermediere financiara fata de celelalte tari din UE", a mai spus Cercel.

Astfel, aceste constrangeri vor impune un management restrictiv al bilanturilor bancilor si vor afecta in special creditul corporativ destinat proiectelor de investitii, de care depinde cresterea economica si a PIB potential, adaugandu-se altor elemente de prociclicitate economica.

Pentru dezvoltarea pietei locale de obligatiuni corporative este necesara o atitudine proactiva a actorilor implicati in dezvoltarea pilonului non-bancar de intermediere financiara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri