BCR si BRD considera necesara amendarea cat mai rapida a legislatiei privind covered bonds (obligatiuni cu suport credite ipotecare sau finantari catre autoritati publice), care vor asigura bancilor lichiditatea necesara finantarii proiectelor pe termen mediu-lung.
"Vorbim despre obligatiuni corporatiste si nu trebuie sa excludem bancile. Este foarte important sa ne uitam la stabilitatea si echilibru pe termen mediu si lung al bilantului bancilor, care vor continua sa fie principalul pod de finantare. Este vorba de o impartire a riscului intre cei ce au surse stabile pe termene mediu si lung (...) Avem absoluta nevoie de o lege pe covered bonds care sa devina cat mai rapid activa, pentru ca, prin natura lor, nu vom asista la o canibalizare intre covered bonds si corporate bonds. Au o baza de activ complet diferita si ar servi tuturor intereselor", a spus vicepresedintele BCR Sergiu Manea, la un seminar privind finantarea economiei in lei sau valuta, organizat la Banca Nationala a Romaniei, scrie Mediafax.

La randul sau, vicepresedintele BRD-Groupe Societe Generale Claudiu Cercel apreciaza ca, dupa ce se va inchide perioada electorala, modificarea legislatiei privind obligatiunile cu suport credite ipotecare ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru autoritati.

El a aratat ca desi mai multe banci si-au facut programe de emisiuni MTN (Medium Term Notes) si chiar au emis valori consistente, covered bonds ar putea aduce un volum mult mai semnificativ de lichiditate si ar atrage resurse importante.

BRD a fost una dintre primele banci din Romania care a emis obligatiuni.

Romania este singurul stat din Uniunea Europeana in care nu s-au emis obligatiuni ipotecare, iar de la inceputul acestui an bancile se afla in negocieri cu autoritatile de reglementare pentru modificarea legislatiei in vigoare, care are anumite rigiditati comparativ cu legislatia de la nivel european.

Soldul obligatiunilor ipotecare la nivel eruopean a urcat pana la 1.700 de miliarde euro la finele anului trecut, iar cei mai mari emitenti de obligatiuni ipotecare sunt Spania, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Franta si Suedia.

In cazul celor mai mari emitenti de obligatiuni ipotecare ponderea obligatiunilor ipotecare in volumul creditelor ipotecare variaza de la minimum 6% in Olanda la maximum 100% in Danemarca.

Bancile din Romania aveau in octombrie un portofoliu de credite pentru locuinte in valoare cumulata de 37,2 miliarde lei (echivalentul a 8,3 miliarde euro la un curs de 4,5 lei/euro), din care 31 miliarde lei reprezentau imprumuturi in euro, 4,4 miliarde lei finantari in alte valute si 1,75 miliarde lei credite in lei.

Potrivit datelor BNR, creditele pentru locuinte acordate de banci au crescut de la finele anului 2008 si pana in prezent cu aproape 70%, in principal ca urmare a programului "Prima Casa", prin care statul a garantat imprumuturile, initial cu 100%, iar ulterior cu 50%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri