Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va inregistra o usoara crestere in ultimul trimestru al acestui an, iar atat consumul privat, cat si consumul public ar putea avea o contributie pozitiva la PIB, in urma cresterii salariilor functionarilor publici si a cheltuielilor publice, in contextul alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie, se arata in Raportul Macroeconomic Trimestrial realizat de Garanti Bank.
Astfel, cresterea pentru tot anul 2012 este estimata la 0,3% de la an la an, in timp ce pentru 2013 se prognozeaza un avans de 2%, ca urmare a intensificarii cererii interne

Semnale ingrijoratoare vin insa din zona cererii externe, puternic influentata de evolutia economica a zonei euro. Dependenta puternica fata de pietele europene limiteaza performanta industriala a Romaniei si subliniaza nevoia tarii de a-si indrepta mai mult atentia catre piete care nu fac parte din Uniunea Europeana si care in prezent reprezinta 30% din exporturile Romaniei.

O recuperare graduala a productiei industriale este asteptata pentru a doua parte a lui 2013, insa chiar si asa, aceasta tot nu va putea fi motorul cresterii economice de anul viitor.

Reprezentantii bancii estimeaza ca rata anuala a inflatiei va ramane peste 5% pana la mijlocul anului 2013, urmand apoi o reducere graduala, insa la finalul anului urmator se va situa peste intervalul tintit de BNR, din cauza socului creat de pretul alimentelor.

Pentru a restabili increderea in economia tarii, este nevoie ca anul viitor mediul politic sa fie stabil, deficitul bugetar sa se situeze sub 3% din PIB, sa se accelereze absorbtia fondurileor europene, iar acordul cu Fondul Monetar International sa fie respectat.


In urmatorii doi ani, Romania trebuie sa ramburseze catre FMI aproximativ cinci miliarde de euro, ceea ce inseamna ca Guvernul de la Bucuresti este nevoit sa atraga investitii externe semnificative prin emisiuni de euro-obligatiuni.

„Luand in considerare aversiunea crescuta fata de risc a investitorilor in Europa, o revenire graduala a increderii este cruciala pentru anul viitor. Ne asteptam la un PIB cu 2% mai mare in 2013. De asemenea, privatizarea companiilor de stat, asa cum s-a agreat cu FMI, ar trebui sa conduca la imbunatatirea guvernantei acestora”, spune Rozalia Pal, economist-sef in cadrul Garanti Bank.

In ceea ce priveste politica monetara, Garanti Bank estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei va pastra nemodificate rata dobanzii cheie si rata rezervelor minime obligatorii in urmatoarele sase luni, confruntata cu riscul iesirilor de capital si a deprecierii cursului de schimb. De asemenea, Garanti estimeaza ca BNR va incepe relaxarea conditiilor monetare in a doua parte a anului 2013 pentru a stimula revigorarea economiei.

La capitolul evolutia cursului de schimb, Garanti Bank se asteapta la o stabilizare a raportului euro/leu in jurul valorii de 4,50 la finalul acestui an si in jurul valorii de 4,55 la finalul lui 2013. Aceasta prognoza a plecat de la premiza unui mediu politic stabil si a continuarii acordului cu FMI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri