Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara, anunta Mediafax.

O veste formidabila despre alegeri: s-au terminat! Tu ce propui pentru agenda de guvernare?"Autoritatea de Supraveghere Financiara, denumita in continuare ASF, se infiinteaza ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata, care isi exercita atributiile potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, prin preluarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. ASF are sediul central in municipiul Bucuresti, str. Foisorului, sector 3 (sediul actual al CNVM - n.r.) si isi poate deschide reprezentante in orice alta localitate de pe teritoriul Romaniei in functie de necesitati", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

PETITIE: Numiti specialisti in supravegherea sectorului financiar! Eliminati numirile politice!

Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.

"Luarea acestor masuri in regim de urgenta se impune in considerarea faptului ca exista riscul ca, in actuala conjunctura, in care se mentin tensiunile generate de criza economica, aceste disfunctionalitati sa submineze, prin contaminare, increderea populatiei in serviciile oferite de intregul sistem financiar si in modul in care se realizeaza supravegherea acestora, intrucat aspectele vizate constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata", se spune in preambulul proiectul de OUG.

ASF este condusa de un consiliu format din 15 membri, dintre care un presedinte si trei vicepresedinti. Membrii consiliului ASF sunt numiti de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea comuna a Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si Comisiei economice, industrie si servicii din Senat si, respectiv a Comisiei buget, finante si banci si Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din camera Deputatilor.

Comisiile reunite efectueaza selectia candidatilor ce urmeaza sa fie numiti, exclusiv pe baza experientei si calificarii profesionale in supravegherea sectorului financiar. Numirea membrilor Consiliului ASF se face pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului.

"ASF preia de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, pe baza de protocoale de predare-preluare incheiate cu fiecare dintre acestea, in termen de 15 zile de la data numirii membrilor consiliului al A.S.F., dar nu mai tarziu de 15 martie 2013, disponibilitatile banesti existente in conturi ?i patrimoniul stabilit pe baza situatiilor financiare 6 intocmite potrivit art. 28 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si celelalte drepturi si obligatii ce decurg din acestea", se mai spune in proiectul de OUG.

Presedintele CSA a fost revocat din functie de Parlament


Constantin Buzoianu, fostul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a fost revocat pe 16 octombrie din functie de catre plenul reunit al Parlamentului, dupa ce Comisiile reunite de buget-finante au decis sa propuna inlaturarea acestuia.

Buzoianu a fost votat presedinte al Consiliului institutiei de catre Parlament in septembrie 2011, dupa ce, in mod suprinzator, Cristian Constantinescu, un profesionist in asigurari si fost sef al Allianz-Tiriac Asigurari, a fost respins de comisiile de specialitate, desi era sustinut de Partidul Democrat Liberal, aflat atunci la putere.

Ulterior, Curtea de Apel Bucuresti a respins recent cererea fostului presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) Constantin Buzoianu, prin care acesta a constestat decizia Parlamentului de revocare din functie, adoptata la 16 octombrie. Buzoianu a fost inlocuit la conducerea autoritatii de reglementare de Daniel Tudor, din partea USL, fost director general al Ardaf in perioada 2007-2009.

Anterior, Tudor a condus Roumanie Assurance International (RAI), unde a detinut si un pachet de actiuni reprezentand 47,4% din capitalul social. Societatea a fost preluata integral de fondul ceh de investitii PPF Investments, valoarea tranzactiei fiind estimata la 10 milioane de euro.

CNVM are o noua conducere

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare are, din aceasta toamna, o noua conducere. Carmen Negoita este noul presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, inlocuind-o pe Gabriela Anghelache. PD-L mai are doi comisari la CNVM: Gheorghe Albu si pe Stefania Ferencz, director de cabinet al lui Emil Boc in perioada mandatului sau de premier.

Din PSD, in conducerea institutiei de supraveghere a pietei de capital se afla Dorina Mihailescu, comisar, si Gheorghe Marcu, vicepresedinte.

Pe langa cele 5 posturi innoite, din componenta Comisiei mai fac parte Lorand Kralik (UDMR) si Alexe Gavrila (PNL).

Institutia se afla in subordinea Parlamentului iar numirile din conducere se fac pe criterii politice, de simpla apartenenta la un anumit partid. Imediat dupa anunt, site-ul CNVM nu a mai putut fi accesat.

Schimbari si la Comisia de supraveghere a pensiilor private


Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a primit in vara votul Parlamentului pentru functia de presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), iar Ion Giurescu a fost votat ca vicepresedinte.

Astfel, din 28 iunie anul curent, Marian Sarbu l-a inclocuit pe Mircea Oancea la conducerea institutiei, care a detinut functia de presedinte al CSSPP din luna iunie 2006 si anterior, timp de 9 luni o ocupat pozitia de director general interimar in cadrul Comisiei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri