Reducerea costurilor si, in special, reducerile de personal au urcat pe lista de prioritati, atat pentru bancile de retail cat si pentru cele de investitii pentru urmatoarele sase luni, potrivit studiului European Banking Barometer, lansat de Ernst & Young.
Reducerea cheltuielilor s-a clasat mai sus in topul prioritatilor, devenind a doua cea mai importanta prioritate a bancilor europene, dupa managementul riscurilor si reglementare. Drept urmare, 45% dintre bancile europene estimeaza reduceri de personal in urmatoarele sase luni.

Bancile din Olanda si din Marea Britanie vor fi afectate cel mai mult, 70% si, respectiv, 64% din numarul total de banci de pe aceste piete estimand reduceri de personal. Bancile din Tarile Nordice sunt mai optimiste, dar chiar si in aceasta regiune 22% dintre banci estimeaza reduceri de personal.

Conform raportului, pozitiile din head office vor fi primele afectate, 58% dintre bancile incluse in raport estimand reduceri pe aceste pozitii. Cele mai mari taieri se estimeaza sa aiba loc pe zona de universal si corporate/investment banking, unde peste jumatate dintre repondenti estimeaza reduceri de personal. Bancile de retail si cele de wealth management sunt insa mai putin pesimiste in aceasta privinta.

Reducerile de costuri, procesele de optimizare si minimizarea cheltuielilor non-esentiale se numara acum intre primele cinci prioritati ale bancilor pentru urmatoarele sase luni. Deja am asistat la un inceput al valului reducerilor, iar barometrul arata ca acestea nu vor ramane cazuri izolate - aproape jumatate dintre bancile din Europa estimeaza reduceri la nivel de personal, in incercarea de a mentine sub control cheltuielile, in contextul unui climat economic cu performante slabe.

Ingrijorarile sunt in crestere si in ceea ce priveste impactul crizei datoriilor zonei euro in urmatoarele sase luni. Bancile spaniole, franceze, elvetiene si italiene sunt cele mai ingrijorate in aceasta privinta, in timp ce la polul opus se situeaza bancile olandeze si belgiene. Mai mult decat atat, ingrijorarile macroeconomice continua sa domine industria bancara europeana, 40% dintre banci estimand ca economia va urma acelasi parcurs, iar 42% dintre ele estimand ca mediul economic se va inrautati.

Putini sunt executivii dispusi sa faca estimari daca performantele financiare ale bancii pe care o reprezinta vor creste sau se vor diminua semnificativ pe termen scurt. Exceptia o reprezinta Marea Britanie, unde 59% dintre executivi estimeaza o imbunatatire a performantelor.

Aproape 47% dintre banci se asteapta la o consolidare semnificativa a pietelor lor in urmatorii trei ani. Cu toate acestea, piata este impartita diferit din punct de vedere geografic - in timp ce aproape toti respondentii elvetieni si 78% dintre respondentii spanioli anticipeaza aceasta remodelare a peisajului, doar 1 din 10 banci din Marea Britanie fac acest lucru si niciuna dintre bancile din Belgia nu prevad aceasta consolidare. Consolidarea din sectorul bancar este anticipata sa se manifeste si pe segmentul serviciilor de planificare financiara (welth management) si al serviciilor bancare personalizate, chiar si in cazul unor banci specializate care se asteapta mai putin sa vada consolidare in pietele lor.

Dincolo de consolidare, doua treimi dintre banci sunt susceptibile de a lua in considerare vanzarea si cumpararea de active precum si realizarea de parteneriate de tip joint ventures. Aproximativ 30% dintre bancile chestionate intentioneaza sa vanda din active in urmatoarele sase luni, estimandu-se ca bancile spaniole si cele britanice sa fie cele mai active. 29% dintre bancile europene sunt, de asemenea, susceptibile de a lua in considerare parteneriate de tip joint ventures sau alte tipuri de parteneriate pentru a functiona pe mai departe.

Datorita presiunilor continue pentru cerinte de capital mai stricte, bancile incearca sa isi majoreze rezervele de numerar printr-un mix de actiuni. Aproximativ 56% dintre banci intentioneaza sa introduca mai multe programe de stimulare pentru a atrage mai multe depozite de la clienti, 53% planuiesc sa isi reduca bilantul contabil, in timp ce aproximativ 44% intentioneaza sa isi reduca raportul credite-depozite.

Creditarea va ramane restrictiva


Aproape 85% dintre banci estimeaza ca provizioanele lor vor ramane la nivelul de acum sau vor creste pe termen scurt, in timp ce doar 15% anticipeaza ca acestea vor scadea. Bancile din Polonia, Spania si Italia estimeaza o crestere mai semnificativa a provizioanelor; 67%, 56% si, respectiv 54% dintre respondentii din aceste tari anticipeaza o majorare a lor, comparativ cu doar 23% in tarile Nordice, 30% in Austria si Olanda si 32% in Regatul Unit.

Bancile estimeaza, de asemenea, ca politicile de creditare a corporatiilor vor deveni din ce in ce mai restrictive. Serviciile medicale si industria IT sunt singurele sectoare care inregistreaza o oarecare relaxare, in timp ce constructiile, sectorul imobiliar comercial si transporturile raman foarte restrictive. In plus, 34% dintre banci estimeaza ca imprumuturile catre clienti se vor diminua in urmatoarele sase luni.

Creditarea ramane restrictiva in Europa, iar bancile sunt tot mai ingrijorate de impactul creditelor neperformante asupra bilantului lor, care are un efect secundar si asupra politicilor de creditare. Sectoarele in care creditarea va fi restrictiva se coreleaza cu sectoarele in care se inregistreaza un numar ridicat de credite neperformante, precum imobiliare si constructii.

Aceasta filosofie va avea un impact si asupra imprumuturilor catre persoane fizice, iar nivelul creditelor ce urmeaza sa fie acordate va depinde de posibilitatea clientilor care au obtinut deja imprumuturi de a le plati. In plus, bancile vor continua sa incerce sa atraga noi depozite de la clienti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri