Unificarea autoritatilor de supraveghere a pietei financiare nebancare este recomandata de catre Banca Centrala Europeana (BCE), mai ales in state in care adancimea acestei piete este mica, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara, noteaza Mediafax.

In proiectul de ordonanta de urgenta care prevede constituirea noii autoritati, Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.

Intr-o conferinta de presa sustinuta, marti seara, impreuna cu premierul Victor Ponta, guvernatorul BNR a explicat necesitatea infiintarii noii structuri inclusiv prin recomandarile BCE.

"Avem aceasta recomandare de la BCE, ca in tarile unde pietele financiare nebancare nu sunt mari, cum este si situatia Romaniei, sa unificam institutiile de supraveghere. Dupa cum stiti, 94% din intermediarea financiara reprezinta piata bancara. Pentru 3-4% din piata sa stai cu trei institutii este un mic lux", a spus Isarescu.

El a aratat ca Romania si-a permis pana in prezent acest lux, dar trendul european si dezvoltarea BCE impune o astfel de masura.
Guvernatorul BNR a mai argumentat necesitatea noii structuri, unice, prin faptul ca Romania trebuie sa aiba o unica reprezentare in Consiliul European de Risc Sistemic si trebuie sa defineasca cine anume este reprezentantul la nivel european pe probleme de macroprudentialitate.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca proiectul de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara va fi prezentat miercuri in Guvern si va ramane in dezbatere publica, iar presedintele acestei noi structuri va fi numit de catre Parlament pe baza experientei in domeniu si tinand cont de opinia BNR.

El a precizat ca actul normativ va fi aprobat de viitorul Executiv si a explicat urgenta documentului, promovat sub forma unei ordonante de urgenta, prin faptul ca se doreste ca pana la 15 martie sa fie indeplinite toate procedurile pentru infiintarea noii autoritati, fiind nevoie de "o miscare rapida" de adaptare la noile realitati in domeniu.

Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara si ca va mai avea, marti, o noua discutie cu acesta, deoarece decizia de infiintare a unei astfel de structuri nu a fost inca luata.

Romania va inchide bugetul in tinta si nu ar mai fi obligata sa taie in 2013

Programul fiscal a fost mentinut in limitele stabilite in pofida anului electoral si a ajustarilor succesive din ultimii ani, astfel ca Romania va iesi din procedura de deficit excesiv, a declarat, marti seara, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Cred ca, din punct de vedere fiscal, nu mai trebuie sa strangem. Trebuie sa fim doar chibzuiti si sa facem dozajul de asa natura incat sa nu mai fim nevoiti sa taiem si sa strangem", a spus Isarescu, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta.

El a apreciat ca, avand aceste activ, deruland reformele structurale si absorbind fondurile europene, Romania poate inregistra anul viitor o crestere economica importanta, chiar mai importanta decat acest an, indiferent de ce se va intampla in Europa din punct de vedere economic.

Executia bugetului general consolidat dupa primele zece luni s-a incheiat cu un deficit de 7,2 miliarde de lei, respectiv 1,19% din PIB, fata de un deficit de 2,3% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,18% din PIB la finele lunii septembrie.

Comparativ cu primele zece luni din 2011, deficitul bugetar este in scadere cu 6,1 miliarde de lei.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011. Deficitul bugetar ar urma sa scada anul viitor la 1,7% din PIB.

Economia a crescut cu numai 0,2% in primele noua luni din acest an. In trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut a coborat cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a redus la finele lunii noiembrie estimarea de crestere economica pentru acest an la 0,7%, fata de 1,7% indicat in luna mai. Cele mai multe proiectii prezentate de catre analisti si institutiile financiare plaseaza cresterea economica din acest an la sub 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri