Autoritate de Supraveghere Financiara viitoare ar trebui sa fie reprezentata de o persoana cu o experienta profesionala bogata si cu o reputatie solida in zona financiara, capabila sa reprezinte industria atat in tara, cat si in raporturile cu institutiile financiare internationale, apreciaza Bram Boon, desemnat CEO ING Asigurari de Viata, in curs de aprobare la autoritati, la solicitarea Wall-Street.ro
Daca initiativa guvernului va fi pusa in practica, pentru ca beneficiile sa se resimta la nivelul celor trei piete vizate (asigurari, pensii private si piata de capital - n.r.) este foarte important sa fie adoptate si o serie de masuri practice pentru eficientizarea sistemelor de supraveghere existente, argumenteaza Bram Boon (foto).

"Unificarea competentelor, experizei si aparatelor de lucru din cadrul celor trei institutii de supraveghere actuale (CSA, CSSPP si CNVM) poate duce in final la o alocarea mai eficienta a resurselor. Dincolo de modul in care arata structura finala a autoritatii de supraveghere, in cazul oricarei dintre cele trei piete este foarte important ca intreaga sa activitate sa urmareasca, pe de o parte, consolidarea increderii populatiei in sistemul financiar si, pe de alta parte, dezvoltarea sanatoasa a pietelor", a declarat seful ING Asigurari de Viata, la solicitarea wall-street.ro.

Dezvoltarea industriilor financiare si, in particular, a asigurarilor de viata si a pensiilor private, stimuleaza prin investitii cresterea economica si influenteaza pozitiv viata oamenilor si, ca atare, reglementarea si supravegherea prudentiala sunt elemente de maxima importanta.

"In ceea ce ne priveste, la ING ne dorim un dialog si o colaborare constructive cu autoritatea de supraveghere – indiferent de forma acesteia - si vom continua sa ne implicam, ori de cate ori vom fi solicitati, in initiativele ce duc la crearea unui cadru favorabil de desfasurare a activitatii, a unei legislatii clare, a unei supravegheri atente si a unor niveluri ridicate de competitie si transparenta", adauga Bram Boon.

Modele similare in Olanda, Marea Britanie si Germania


Bram Boon a lucrat pentru grupul olandez ING in Olanda, Australia, Indonezia, Romania si Grecia. Intrebat despre alte state cu organizatii similare managerul ING spune ca una dintre tarile in care functioneaza un sistem de supraveghere unitar pentru mai multe piete financiare este Olanda.

Proiectul a demarat in 1999, iar dezvoltarea propiu-zisa a noii autoritati a durat pana in 2004. In acest caz, in cadrul Bancii Olandei a fost integrata supravegherea tuturor institutiilor financiare. Modele similare de organisme unice de supraveghere a pietelor financiare mai exista in Marea Britanie, Ungaria si Germania.

De asemenea, "este evident ca simpla fuziune nu este suficienta, iar procesul in sine nu poate fi unul de scurta durata (daca ne uitam la exemplul Olandei, unde a durat aproximativ 5 ani) si nici simplu, dat fiind ca presupune integrarea activitatii de supraveghere pentru trei segmente importante ale economiei nationale. Cred ca, atat in domeniul asigurarilor, cat si al pensiilor private este important ca activitatea autoritatii de supraveghere si reglementare sa asigure, pe de o parte, siguranta si transparenta necesare consolidarii increderii clientilor in sistemul financiar, iar pe de alta parte stabilitatea, predictibilitatea si flexibilitatea necesare pentru dezvoltarea in continuare a acestor piete", conchide Bram Boon.

Premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara si ca va mai avea astazi o noua discutie cu acesta, deoarece decizia de infiintare a unei astfel de structuri nu a fost inca luata.
Ponta a mentionat ca presedintele acestei structuri va fi numit de catre Parlament si va lucra impreuna cu Banca Nationala si Banca Centrala Europeana.

Wall-Street.ro a lansat o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor care supravegheaza piata de capital, piata asigurarilor si piata pensiilor private printr-un proces competitiv.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri