Comisia de Privatizare din Camera Deputatilor a aprobat, marti, Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru continuare procesului de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni
Potrivit formei aprobate de Comisie, vanzare unui pachet de 5% din capitalul social al CEC, in mod direct, in termen de doi ani de la vanzarea pachetului majoritar, catre salariati si pensionarii cu ultimul loc de munca la CEC, se va face la un pret care va fi cel putin egal cu pretul de vanzare a actiunilor din pachetul majoritar detinut de Stat la CEC, plata facandu-se integral la vanzare.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, 69,9% din capitalul social se va scoate la privatizare, 5 la suta se va putea vinde salariatilor si pensionarilor cu ultimul loc de munca la CEC, iar diferenta de 25,1 la suta din actiuni se va lista la bursa, ulterior momentului privatizarii, in funtie de evolutia bancii, a explicat, citat de Rompres, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu.

Alte amendamente aduse la textul initial al documentului vizeaza componenta Comisiei de Privatizare, acordarea unei indemnizatii lunare membrilor Comisiei de Privatizare, precum si garantarea depozitelor persoanelor fizice prin Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, incepand cu data transferului dreptului de proprietate asupra pachetului majoritar de actiuni CEC catre noii actionari.

Comisia Europeana a solicitat eliminarea garantarii depozitelor CEC de catre Stat, incepand cu 30 septembrie 2005, a explicat Doltu in cadrul discutiilor. De asemenea, secretarul de stat a spus ca intre obiectiile ofertantilor se numara situatia patrimoniului CEC. Acestia nu doresc sa achizitioneze Palatul CEC din Capitala, care presupune cheltuieli foarte mari de intretinere si nu poate fi adaptat la necesitatile unei banci moderne, fiind declarat monument istoric.

Prezent la discutii, presedintele CEC, Eugen Radulescu, a explicat ca prestarea serviciului de plata a pensiilor este una din cele mai putine atractive afaceri din portofoliul CEC, impreuna cu plata amenzilor.

Oficialul MFP a spus ca acest serviciu va fi continuat de noii actionari, in acest sens existand puncte de vedere formulate atat de Guvern, cat si de Autoritatea Europeana de Concurenta.

Luam un miliard?

Potrivit unei estimari Colliers Real Estate, bunurile imobile ale CEC ar putea ajunge la valoarea de 160 de milioane de euro, dar analistii din piata au indicat o valoare de pana la un miliard de euro pentru CEC.

"Pe masura ce se apropie momentul integrarii, interesul investitorilor creste", a mai spus secretarul de stat. Acest lucru se datoreaza faptului ca, prin CEC, vor fi derulate fondurile structurale europene.

Intre detaliile asupra carora exista semne de intrebare se numara faptul ca 35 dintre spatiile in care CEC functioneaza in Bucuresti sunt inchiriate de Primarie - Banci, la un pret recalculat periodic de Consiliul Municipal, in afara unui contract care sa reglementeze acest fapt.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri