Moneda nationala a continuat sa se aprecize in prima parte a zilei, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta cu 2,42 bani mai redus, de 4,5075 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani, informeaza Mediafax.
Un curs inferior, de 4,5059 lei/euro, a fost anuntat de banca centrala la 29 noiembrie. In sesiunea precedenta rata oficiala s-a plasat la 4,5317 lei/euro.

Pentru dolar, cursul a coborat cu 2,68 bani, de la 3,4790 lei/dolar la 3,4522 lei/dolar. Rata oficiala pentru francul elvetian a scazut de la 3,7392 lei/franc la 3,7269 lei/franc.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

La deschidere, euro era cotat la 4,5220 - 4,5230 lei, cu 0,5 bani mai jos fata de nivelul de miercuri seara, cand bancile schimbau euro in intervalul 4,5270 - 4,5275 lei.

Cursul a continuat sa coboare, iar dealerii spun ca jucatorii straini au fost cei care au sprijinit aprecierea din debut, insa volumele transferate au fost mai reduse decat cele de miercuri.

Leul a inceput sa se aprecieze semnificativ inca de miercuri, iar analistii ING Bank mentioneaza intr-un raport emis joi dimineata ca recenta intarire a leului poate fi legata de potentiale vanzari de valuta ale bancii centrale care ar putea incerca sa sterilizeze lichiditatea in moneda locala creata de Ministerul Finantelor.

"Acest lucru ar putea sa fi sustinut intarirea leului pana spre 4,5 lei/euro astazi (joi, n.r). Estimam ca pentru finantarea deficitului bugetar din decembrie, Finantele ar putea utiliza din fondul de rezerva in valuta aproximativ 400 milioane euro. Cu toate acestea, credem ca aceasta nu este indeajuns pentru a conduce la un avans al leului semnificativ dincolo de 4,5 lei/euro, nivel care probabil nu va fi depasit astazi", se arata in raportul ING Bank.

Dobanzile pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi coborat de la 5-5,5% la 4,98 - 5,48% pe an, iar randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au urcat usor, de la 5,14 - 5,64% la 5,18 - 5,68% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri