Cursul a incheiat sedinta interbancara la 4,4750 - 4,4780 lei/euro, foarte aproape de nivelurile de joi, intr-o piata in care volumele de tranzactionare in crestere din prima parte a zilei au dus cotatiile sub 4,47 lei/euro, insa apoi cotatiile s-au intors peste acest nivel, iar rulajele au scazut., scrie Mediafax.
La deschiderea sedintei de vineri, euro a fost cotat la 4,4800 - 4,4820 lei, cu 0,5 - 0,6 bani peste cotatiile de joi din jurul orei 17:00, de 4,4750 - 4,4760 lei/euro.

In prima ora a sedintei, rulajele au fost reduse, iar cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,4820 lei/euro, dar apoi cursul a revenit sub acest nivel.

Dupa ora 10:30, in piata au inceput sa fie plasate mai multe ordine de vanzare de euro cu precadere de jucatori straini, care au dus cotatiile sub 4,47 lei/euro. Astfel, nivelul minim tranzactionat in prima parte a sedintei a fost de 4,4680 lei/euro.

In a doua parte a sedintei, cotatiile au fluctuat foarte usor aproape de nivelurile de la inchiderea de joi, iar in jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4750 - 4,4780 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, zlotul se aprecia cu 0,2% in raport cu euro, iar forintul era in stagnare.

Leul a continuat sa se aprecize si in sedinta de vineri, dupa ce joi a crescut cu aproximativ 1% in raport cu euro, pe fondul vanzarilor masive de valuta realizate de jucatorii straini, potrivit dealerilor, iar cursul a coborat sub 4,48 lei/euro pentru prima ora din luna septembrie.

Dealerii spun ca intarirea leului in raport cu euro este determinata de optimismul jucatorilor straini, care mizeaza pe stabilitate politica in Romania si incheierea unui nou acord cu FMI.

De asemenea, investitorii au fost atrasi si de randamentele acceptate de Ministerul Finantelor Publice la licitatiile de vanzare de titluri de stat, avand in vedere ca pe pietele din regiune se asteapta taieri de dobanda.

"Recentele evolutii vor atrage probabil atentia (investitorilor - n.r.), care ar putea alimenta dinamica pozitiva a leului si datoriei interne. Ministerul Finantelor a aratat ca prefera sa foloseasca aceasta cerere mai puternica pentru emisiuni mai mari de obligatiuni decat sa impinga rapid in jos costurile de imprumut. Consideram ca aceasta abordare, de a reduce treptat randamentele, ar trebui sa atraga mai mult capital", noteaza analistii ING intr-un raport.

Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut la 4,4747 lei/euro si a atins astfel cel mai redus nivel pentru ultimele trei luni. O paritate oficiala mai redusa decat cea de vineri a fost publicata de banca centrala la 7 septembrie, cand euro a fost la 4,4741 lei.

Cotatia afisata vineri este, totodata, cu 3,28 bani sub cea de joi, de 4,5075 lei/euro.

Leul este inca pe minus in raport cu euro de la inceputul anului, paritatea oficiala fiind cu 3,6% mai sus fata de nivelul de la inchiderea anului trecut, de 4,3197 lei/euro.

Moneda nationala s-a apreciat vineri si in raport cu dolarul, cursul de referinta coborand cu 3,17 bani, la 3,4205 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,4522 lei/dolar. Astfel, paritatea oficiala a atins cel mai redus nivel de din 10 mai, data cand dolarul a fost la 3,4141 lei.

Totodata, a scazut rata de referinta pentru francul elvetian, de la 3,7269 lei/franc la 3,7022 lei/franc, atingand minimul pentru ultimele trei luni. Un curs oficial mai redus decat cel de vineri a fost afisat de BNR la 17 septembrie, cand francul a fost la 3,6984 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au crescut la 5,44% - 5,94% pe an, dupa ce joi au fost la 4,98% - 5,48% pe an. In crestere sunt si dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, care au ajuns la 5,46% - 5,96% pe an, de la nivelurile din ziua anterioara, de 5,18% - 5,68% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri