Finalul de an se apropie cu pasi repezi si, ca de obicei, luna decembrie reprezinta un moment potrivit pentru a arunca o privire retrospectiva peste ceea ce s-a intamplat in 2012 cat si asupra planurilor de viitor. Asadar, ce urmeaza in 2013 si care sunt asteptarile celor mai importanti jucatori din industria de pensii private din Romania?

Wall-Street.ro: Care sunt, in opinia dvs., "punctele tari" ale acestei industrii?


Ioan Vreme (foto nr. 1), CEO, Generali Pensii:
Dupa o activitate de cinci ani a acestei industrii, aspectele pozitive sunt numeroase. Este de apreciat, in primul rand, ca industria si toti actorii implicati functioneaza conform cadrului legal stabilit inca de la inceput. In plus, nu au fost constatate derapaje in functionarea acestei industrii, care nu s-a abatut de la scopul fundamental si de la tinta finala care trebuie atinsa. De asemenea, adminstratorii nu s-au confruntat cu probleme financiare, dificultati operationale, iar mecanismele de colectare, administrare si investire a banilor in conturile individuale ale participantilor functioneaza asa cum trebuie.Cel mai important element favorabil industriei il reprezinta, fara indoiala, obtinerea de catre administratori a unor rezultate favorabile, pozitive, prin investirea corespunzatoare a banilor colectati de la participanti. Aceasta inseamna ca fiecare participant a castigat bani in contul propriu sporindu-si, astfel, suma acumulata doar prin contributiile periodice.

Mihai Coca-Cozma (foto nr. 2), CEO, Alico Pensii: Principalul castig este ca faptul ca, incepand de la primele contributii (mai 2008), industria fondurilor de pensii a devenit un punct de reper important al industriei financiare din Romania. Peste 90% din activele industriei fondurilor sunt investite in tara si peste 70% in titluri de stat romanesti. De asemenea, un alt punct de reper consta in cei 5,4 milioane de clienti activi, care pana in momentul de fata au ajuns sa detina active de peste doua miliarde de euro (sfarsitul lui septembrie 2012). Putem sa amintim si despre performantele investitionale foarte bune, in acei ani in care pietele de capital au fost serios zdruncinate. Pana in prezent administratorii au realizat pentru participanti 1.230,37 milioane de lei profit din investitii.

Radu Bragarea (foto nr. 3), CEO, Eureko Pensii: Cred ca cel mai important atuu al industriei de pensii private este dat de rezultatele investitionale, permanent pozitive pana acum si care ofera populatiei un plus de incredere si speranta in sistemul de pensii. Faptul ca autoritatile au constinentizat ca nu au o solutie reala pe termen lung la problema a sistemului public de pensii si au actionat in acest sens, apeland la un sistem de pensii private, chiar in conditiile unor presiuni bugetare semnificative, este un alt punct forte.

Marius Popescu (foto nr. 4), CEO, ING Pensii: Rezultatele obtinute in primii ani de functionare reprezinta per se "punctele forte" ale acestei industrii: cu peste 5,7 milioane de participanti si active nete de 8,5 miliarde de lei, pilonul de pensii administrate privat ofera tinerilor de azi o alternativa concreta si transparenta pentru constituirea unui venit suplimentar la varsta pensionarii. In al doilea rand, abordarea profesionista in ceea ce priveste investirea resurselor atrase se traduce intr-un rezultat investitional constant pozitiv in beneficiul participantilor, fondurile de pensii administrate privat inregistrand de la lansare si pana in prezent un randament mediu anual de peste 11,5% (APAPR).

In plus, cu circa 93% din resurse plasate in Romania, fondurile de pensii private reprezinta deja un participant importat la dezvoltarea economiei locale, si in particular a pietelor financiare.

Crinu Andanut (foto nr. 5), CEO, Allianz-Tiriac Pensii: Faptul ca avem un sistem de pensii private functional, solid, cu rezultate investitionale excelente pana in prezent, crescand astfel simtitor increderea participantilor- acestea ar fi punctele tari.

In pofida tuturor provocarilor contextului economic extrem de dificil si a pietelor financiare cu evolutii tulburi, introducerea fondurilor de pensii private s-a dovedit o reforma de succes, iar industria functioneaza deja in parametri normali. In plus, o buna carte de vizita a pietei o reprezinta rezultatele investitionale remarcabile ale fondurilor de pensii - de exemplu, peste 11% anualizat de la start si pana azi pentru fondurile de pensii obligatorii - o performanta respectabila.

Wall-Street.ro: Exista puncte slabe? Care ar fi acestea?

Mihai Coca-Cozma, CEO, Alico Pensii: Exista un potential pericol dat fiind ca toate efectele pozitive ale acestui sistem pot fi deturnate prin decizii politice. Exemple avem in tarile din jurul nostru, speram insa ca in Romania clasa politica sa fi ajuns la o maturitate care sa permita o gandire pe termen lung. De asemenea, datorita tendintelor populiste s-au vehiculat nenumarate initiative care sunt menite sa modifice in mod material buna functionare a sistemului. Cred totusi ca dupa cinci ani de functionare avem suficiente dovezi ca sistemul este de succes si trebuie lasat sa functioneze in continuare asa cum este. Stabilitatea si predictibilitatea legislativa este esentiala.

Sistemul functioneaza cu cele mai mici contributii din lume aplicate la un salariu mediu foarte mic. Costul din ce in ce mai mare de functionare, atat prin recentele cresteri cu peste 50% a taxelor dar si a preconizatelor contributii pentru sustinerea bugetului de cheltuieli ale fondului de garantare, pun sub presiune multi administratori. Unii au decis deja sa iasa din piata, iar altii sunt sigur ca au din ce in ce mai putine argumente in fata actionarilor lor de a sustine acest business si pe mai departe.

Radu Bragarea, CEO, Eureko Pensii: Cu fiecare an care a trecut de la lansarea sistemului, a crescut si gradul de informare cu privire la pensiile private. Totusi, suntem foarte departe de un nivel satisfacator si cred ca dincolo de campaniile de informare si eforturile pe care autoritatile ar trebui sa le faca impreuna cu jucatorii din sistem, o crestere a notorietatii sistemului de pensii private va veni de la sine pe masura ce valoarea conturilor va creste si oamenii isi vor da seama ca au o suma de bani semnificativa in posesia careia vor intra la pensie si pe care trebuie sa o gestioneze intre timp.

Un alt punct slab este contributia relativ mica, ca procent din venituri , la pensiile obligatorii, contributie insuficienta pentru a asigura o rata de inlocuire a venitului - prima pensie - satisfacatoare.

Marius Popescu, CEO, ING Pensii: Procentul ridicat de persoane nou intrate in campul muncii care nu isi exprima o optiune pentru un fond din Pilonul II si sunt, ca atare, repartizate aleatoriu (peste 91% in primele luni din 2012) este o directie pe care, in viitor, pot fi realizate progrese. In acest sens, este absolut necesara continuarea demersurilor de educare, care sa implice atat jucatorii din piata cat si autoritatile. In acelasi timp, exista inca necesitatea dezvoltarii pietei de capital locale, prin reprezentarea mai multor sectoare de activitate si prin cresterea lichiditatii sectoarelor deja existente, astfel incat sa se faciliteze o expunere mai consistenta a fondurilor de pensii pe economia romaneasca.

Crinu Andanut, CEO, Allianz-Tiriac Pensii: In principal este vorba de doua mari minusuri, nivelul scazut al contributiilor, care franeaza acumularea solida de capital in conturile participantilor si gradul redus de interes al romanilor datorat educatiei financiare si informarii inca precare a populatiei. In subsidiar, criza a evidentiat si o alta problema, respectiv procentul ridicat de necolectare a contributiilor, pe ambele componente ale sistemului de pensii private. Analiza cauzelor in acest caz poate releva si alte slabiciuni de sistem de colectare.

Ioan Vreme, CEO, Generali Pensii: Cred ca cel mai slab punct al industriei nu este determinat de un deficit al pietei pensiilor private, ci de mentalitatea generala de abordare a sistemelor de pensii, public si privat, ca elemente distincte. Aceasta tine mai degraba de strategia politica si economica, de gandirea societatii civile sau a fiecarui individ. Cu alte cuvinte, sunt convins ca TOATE sistemele de pensii (publice sau private), ca toate variantele de aplicare (pay-as-you-go, obligatoriu, facultativ, ocupational etc.) trebuie privite, tratate si sustinute ca un intreg, avand ca scop unic asigurarea unor venituri rezonabile populatiei ajunsa la varsta pensionarii.

Privit dintr-o perspectiva moderna, sistemul pensiilor este unul singur. Este nevoie de o mai mare transparenta in sistemul public de pensii, in sensul unui acces mai facil la informatii privind contributiile individuale. Evident, se impune si o mai mare disciplina fiscala a angajatorilor, intrucat orice omisiune de plata a contributiei de asigurari sociale (CAS) are efecte imediate si in sistemul privat, la nivel individual. De asemenea, cred ca plafonarea contributiilor CAS pentru angajatii cu venituri mai mari de cinci salarii medii pe economie este o masura care afecteaza dreptul acestora la o pensie privata mai mare, plafonand practic acest drept de economisire individuala.

Punctele slabe ale sistemului devine vizibile atunci cand participantul intreaba administratorii de fonduri, "de ce am acumulat doar aceasta suma?". Aceasta inseamna de fapt "a cui e vina?". O intrebare indreptatita pentru cei care isi platesc contributiile. Atata timp cat este vorba de elemente care tin de administrarea noastra proprie, noi, jucatorii din industrie, putem raspunde si putem corecta situatia. Atunci cand, insa, lucrurile depind de alte reglementari legale, de alte autoritati sau de alti jucatori implicati, raspunsul devine foarte dificil si cetateanului ii este greu sa inteleaga cum functioneaza sistemul. Tocmai pentru a evita astfel de situatii, este nevoie sa cooperam, toti cei implicati, in gasirea solutiilor pentru a le putea oferi participantilor cele mai complete informatii.

Wall-Street.ro: Cum vedeti oportunitatile pe termen scurt si lung?


Radu Bragarea, CEO, Eureko Pensii: Cresterea valorii contului si acumularea unor sume semnificative in conturile individuale ii va determina pe participanti sa realizeze valoarea si locul pe care il are "pensia privata".. Pe termen scurt o data cu relansarea economica si a pietei fortei de munca, dezvoltarea pensiilor facultative, in special prin intermediul pensiilor ocupationale.

Marius Popescu, CEO, ING Pensii: Rezultatele recensamantului din 2012 au adus in centrul atentiei doua lucruri fundamentale. Pe de o parte, evolutiile demografice din ultimii 20 de ani sunt mult mai nefavorabile decat am fi crezut si au efecte imediate in statisticile oficiale privind distributia pe varste a populatiei si rata de dependenta.

Perspectiva pe termen lung, din ce in ce mai ingrijoratoare, plaseaza Romania in varful clasamentului european cu cea mai rapida deteriorare a indicatorilor demografici in urmatoarele decenii. Sunt doua adevaruri dure, de natura sa contribuie la constientizarea populatiei privind importanta economisirii in sistem privat si, totodata, sa reitereze o data in plus necesitatea continuarii si accelerarii reformei sistemului de pensii. In aceste conditii, respectarea calendarului initial de crestere a contribtiilor in Pilonul II si asigurarea stabilitatii cadrului legislativ sunt esentiale.

Crinu Andanut, CEO, Allianz-Tiriac Pensii: Inrautatirea situatiei economice si, consecutiv, a finantelor publice (si personale) din ultimii ani a dus la cresterea gradului de constientizare, atat din partea autoritatilor, cat si a publicului larg, privind necesitatea economisirii suplimentare. In pofida aparentelor, acesta nu este un enunt cinic, ci un fapt obiectiv, fundamental, observat in economie si, la nivel subiectiv, in psihologia populatiei.

As spune ca aceasta este principala oportunitate: criza a adus constientizare, pe care sper sa o vad materializata, in anii urmatori, in cresterea si consolidarea fondurilor de pensii private. De asemenea, maniera prudenta in care au investit pana acum banii clientilor pune fondurile de pensii in postura favorabila de a se putea rebalansa rapid in functie de evolutiile economice nationale si globale, pentru maximizarea rezultatelor investitionale in conditiile unui profil de risc cat mai redus.

Ioan Vreme, CEO, Generali Pensii: Oportunitatile se rezuma la una singura, esentiala: sistemul poate si trebuie sa fie dezvoltat. Fie prin imbunatatirea mecanismelor existente, fie prin cresterea contributiilor, fie prin aparitia altor variante, complementare celor deja in functiune, care pot face ca sistemul de pensii sa devina si mai important si sa fie si mai eficient.

In plus, trebuie sa folosim atuu-urile pe care le avem in prezent, faptul ca Romania este inca in faza de acumulare (si nu de plata masiva a pensiilor), ca suntem o tara care are nevoie de solutii pentru pensie, ca suntem o tara cu un relevant numar de persoane active, interesate de subiectul pensiilor. Nu trebuie sa ratam sansa de a alcatui un sistem complex, variat, flexibil si util multor generatii.

Mihai Coca-Cozma, CEO, Alico Pensii: Banii care intra in conturi se investesc majoritar in economia romaneasca. Oportunitatile investitionale pot sa apara atat ca obligatiuni corporatiste, ca viitoare societati listate pe bursa sau ca parti din societati de stat listate. Fondurile de pensii pot contribui la dezvoltarea economica atat prin investitii directe cat si prin intermediul bursei.

Wall-Street.ro: Care ar fi amenintarile industriei de pensii private?


Marius Popescu, CEO, ING Pensii: Dezvoltarea constanta a sistemului depinde in mod intrinsec de finantarea si alimentarea sa in continuare cu contributii cel putin la nivelul stabilit (4% in 2012) – o decizie care depinde intr-o mare masura de factorul politic. In aceste conditii, momentul electoral pe care il vom parcurge, dar si volatilitatea politica, in general, pot constitui factori perturbatori. Decizii mai putin favorabile sistemului privat de pensii, asa cum au existat in trecut, par totusi depasite acum, cu atat mai mult cu cat si organismele financiare internationale si autoritatile europene transmit constant mesaje de sustinere si incurajare a reformelor sistemelor nationale de pensii.

Crinu Andanut, CEO, Allianz-Tiriac Pensii: Experienta ultimilor ani - si, din pacate, am avut mai multa decat ne-am dorit! - ne-a demonstrat faptul ca riscul politic si legislativ, determinate de volatilitatea extrema a mediului politic, sunt principalele amenintari la adresa pensiilor private. Fara a comenta probleme punctuale, astept cu nerabdare, intr-o nota mai degraba rezervat-optimista, o stabilizare a viziunii privind sistemul de pensii private, care sa aduca industriei linistea de care are nevoie pentru a-si consolida pe termen mediu si lung rezultatele excelente obtinute pana in prezent.

Ioan Vreme, CEO, Generali Pensii: Nu e o noutate ca, amenintarea numarul unu, ramane reintoarcerea la sistemul public de pensii. O eventuala directie sau decizie politica, care poate duce o masura buna cum este cea a reformei sistemul de pensii, pe o cale gresita, ar avea un impact urias asupra a milioane de oameni.

Au existat proiecte legislative care presupuneau radierea sistemului privat de pensii, propuneri de modificare fundamentala a cadrului legislativ existent, insa , pana acum, atat factorii de decizie din Guvern, cat si majoritatea din forul legislativ au analizat corect si au respins astfel de initiative. Modelele externe Romaniei nu sunt intotdeauna exemple de urmat, iar eu ma bucur ca a existat luciditatea necesara de a ne mentine pe drumul reformei.

Mihai Coca-Cozma, CEO, Alico Pensii: Unul dintre riscurile cele mai mari ale industriei este cel juridic, de schimbare a reglementarilor in vigoare. Este de apreciat insa faptul ca exista consultari la nivelul pietei si, impreuna cu CSSPP, se incearca sa se ajunga la cele mai bune solutii legislative.

Amenintarile vin in continuare din sfera politicului prin initativele cu un pronuntat caracter populist. Este rolul nostru sa continuam permanenta informare dar si dialogul cu toate partile implicate. Foarte multe dintre initative vin si din necunoasterea in intregime a sistemului, dar si din lipsa de experienta in corecta estimare si cuantificare a impactului asupra unui sistem cu reglementari atat de detaliate. Respectarea calendarului de crestere a contributiilor este esentiala. Degeaba vorbim de rezultate investitionale bune daca acestea sunt aplicate la un cont mediu in valoare de 300 de euro.

Radu Bragarea, CEO, Eureko Pensii: Personal, consider ca cele mai multe amenintari vin din sfera politicului. Posibilitatea sacrificarii prioritatilor pe termen lung ale cetatenilor, respectiv pensiile celor care acum muncesc, pentru rezolvarea problemelor pe termen scurt si cheltuirea contributiilor acestora din motive de „miopie” politica reprezinta un risc major pentru sistem.

Un alt risc important tine de modificarile legislative frecvente, intr-un sistem care este gandit sa aiba un ciclu (contributii-acumulare-pensie) de multe zeci de ani. Aceste modificari pot conduce la pierderea increderii participantilor in sistem, incredere greu construita si inca destul de fragila.

Wall-Street.ro: Care va fi tendinta in industrie in 2013?


Crinu Andanut, CEO, Allianz-Tiriac Pensii: Si anul viitor va continua cresterea sustinuta a numarului de participanti si activelor nete pe ambele segmente ale sistemului de pensii private, cu o evolutie ceva mai lenta pe zona facultativa. Aceasta tendinta trebuie insa judecata prudent, raportat la cresterea economica si implicit a nivelului de trai in Romania.

In acest mod, industria va continua sa se consolideze si, sper, sa isi foloseasca punctele tari pentru a fructifica oportunitatile de dezvoltare strategica. La sfarsitul lui 2013, cu peste 6 milioane de participanti, 3 miliarde de euro in administrare si, sunt convins, rezultate investitionale pozitive, fondurile de pensii vor deveni un actor tot mai important in economie si pe piata de capital, contribuind deja semnificativ la dezvoltarea acesteia.

Ioan Vreme, CEO, Generali Pensii: Tendinta va fi, in continuare, de concentrare a pietei, in sensul reducerii numarului de "jucatori". Pe de alta parte, cred ca se va intampla si un fenomen absolut firesc in contextul economic actual: lipsa unor semnel de crestere reala a economiei ii va determina pe administratorii de fonduri sa investeasca din ce in ce mai putin in activitatile de marketing si se vor concentra pe administrarea cat mai eficienta a activelor (banilor) acumulate. Aceasta abordare este justificata si de permanenta crestere a costurilor de administrare si, deci, nu poate fi criticata.

Mihai Coca-Cozma, CEO, Alico Pensii: Tendinta va continua sa fie una de compactare a pietei si apoi una de concurenta si mai stransa prin serviciile oferite si performantele realizate.

Radu Bragarea, CEO, Eureko Pensii: 2013 va fi inca un an de consolidare si de cresteri importante ale activelor, datorate in principal cresterii contributiilor si apoi numarului de participanti.

Marius Popescu, CEO, ING Pensii: Evolutia activelor in sistemul de pensii private obligatorii depinde in principal de nivelul contributiilor ca procent din salariul brut, de nivelul salariilor la care este aplicat acest procent si de numarul de participanti. In conditiile in care si 2013 va fi, cel mai probabil, un an dificil, fara evolutii pozitive spectaculoase in privinta somajului si cresterilor salariale, evolutia activelor in sistem depinde in mod decisiv de respectarea calendarului de contributii – mai precis de cresterea procentului de la 3,5% la 4%.

De asemenea, stabilitatea si predictibilitatea legislativa reprezinta reperele de baza pe care industria le doreste nu doar in 2013, cat si pe termen mai lung. Dintre proiectele legislative aflate in dezbatere, speram ca anul viitor sa aduca adoptarea legii de plata a pensiilor private - restul parametrilor sistemului fiind in acest moment deja setati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri