Directorii BRD Adrian Martis si Andrei Nanu au fost arestati, alaturi de alte doua persoane, ceilalti noua inculpati, intre care Ioan Crestin si Marius Locic, vor fi cercetati in stare de libertate, potrivit deciziei de duminica a Curtii de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax.
Curtea de Apel Bucuresti a admis doar patru propuneri din cele 13 facute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organzata si Terorism (DIICOT), decizia instantei putand fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Duminica au fost emise mandate de arestare pentru Andrei Suditu, Adrian Martis, Andrei Nanu si Claudia Maria Peter (persoana care se afla in cercul foarte apropiat de relatii al lui Vasile Crestin si care executa intocmai dispozitiile date de catre cei do directori BRD).

Astfel, numarul persoanelor arestate in cazul fraudarii bancilor a ajuns la 11, tinand cont si de mandatele emise vineri tot de Curtea de Apel Bucuresti pe numele lui Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.

Concret, in doua cereri separate, dar privind acelasi dosar, procurorii DIICOT au cerut arestarea a 20 de persoane, din care 11 s-au admis, pentru restul aplicandu-se masura prevntiva de interdictie de a parasi tara pe perioada cercetarilor.

Deciziile instantei pot fi contestate la Inalta Curte de Casatie, care va hotara definitiv daca inculpatii vor fi cercetati in stare de arest sau de libertate.

Cei 13 pentru care DIICOT a cerut arestarea preventiva si in care instanta s-a pronuntat duminica sunt Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camilia Damiela Pop (notar).

Totodata, in cazul lui Vasile Crestin, Constantin Irinel Militaru si Mihaita Catalin Rusitoru, pentru care procurorii au cerut sa fie emise mandate de arestare in lipsa, instanta a amanat luarea unei decizii pentru 17 decembrie, data pana la care sa fie indeplinite procedurile de citare a invinuitilor.

Vineri seara, alte sapte persoane din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro au fost arestate preventiv, potrivit deciziei luate de un alt complet al Curtii de Apel Bucuresti (CAB), prin care a fost admisa propunerea in acest sens formulata de procurorii DIICOT.
Au primit, astfel, mandate de arestare preventiva Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

DIICOT: Dicrectorii BRD au refuzat sa puna la dispozitia anchetatorilor documente


Adrian Martis si Mihail Andrei Nanu, directori ai BRD Unirea si Dorobanti, au sustras mijloacele materiale de proba si au refuzat in mod constant sa puna la dispozitia organelor de urmarire penala inscrisurile necesare verificarii neregulilor la nivelul bancii, potrivit DIICOT.

"Aceste documente au fost solicitate in repetate randuri celor doi inculpati, in calitate de directori ai celor doua sucursale ale BRD, insa acestia au refuzat transmiterea lor in mod nejustificat, sub pretextul ca sunt dispersate in diverse locatii ale bancii", indica procurorii ca motiv pentru arestarea celor doi directori, informeaza Mediafax.

Cu ocazia perchezitiilor domicliare efectuate la Martis si Nanu si la locul de munca al acestora au fost identificate inscrisurile.

"Referitor la incidenta disp. art.148 lit.f din Cpp, respectiv lasarea inculpatului in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, apreciem ca aceasta conditie este intrunita deoarece aceasta este apreciata in raport de disfunctiile care s-ar crea in mentinerea ordinii publice de catre organele abilitate, precum si reactiile societatii civile fata de stari de lucruri negative si prin care se incurajeaza alte persoane sa incalce legea penala, precum si in raport de temerea colectiva ca impotriva unor infractiuni deosebit de grave organele statului nu actioneaza eficient", mai noteaza procurorii Directorii de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in referatul cu propunerea de arestare preventiva a celor doi, alaturi de alte 11.

In opinia DIICOT, particularizant pentru prezenta cauza este faptul ca inculpatii au constituit/au sprijinit o grupare infractionala extrem de periculoasa, transfrontaliera, menita a cauza importante prejudicii bugetului de stat de ordinul sutelor de milioane de euro, sustin anchetatorii.

Ei arata ca au constatat ca numarul societatilor comerciale si al persoanelor fizice angrenate in derularea acestor tranzactii comerciale si financiare nelegale este impresionant, acestia cautand a realiza circuite cat mai "complexe", astfel incat organele de control ale statului sa fie puse in imposibilitatea de a putea constata si dovedi faptul ca ele nu s-au derulat niciodata in forma scriptica prezentata.

Imprejurarea ca incepand cu anul 2008, inculpatul Vasile Crestin impreuna cu functionarii bancari inculpatii Adrian Martis - director general la BRD - Grup Unirea si Andrei Nanu - director comercial la BRD - Grup Dorobanti, au initiat/constituit o grupare infractionala care a avut drept unic scop, obtinerea de importante beneficii financiare, prin fraudarea institutiei bancare BRD Societe Generale SA - Romania, sub forma obtinerii de credite bancare in conditii ilegale, reprezinta un aspect negativ menit a afecta increderea popultiei in sistemul bancar, in senrul ca persoane abilitate a gestiona resursele financiare ale populatiei pot renunta la orice elemente de probitate profesionala si sa accepte ca prin cauzarea unui prejudiciu de aproximativ 85 de milioane de euro, societatea bancara poate avea lichiditati in acoperirea fraudei bancare, potrivit anchetatorilor DIICOT.

In fapt, membrii grupului infractional organizat au actionat in mod concertat, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, dar desfasurand activitati specifice pregatirii si profesiei fiecaruia dintre acestia, in vederea implementarii unui sistem de fraudare cu desfasurare pe termen lung, ocazie cu care au racolat si controlat activitatea mai multor persoane din mediul comercial si functionari din cadrul institutiei bancare, care au actionat in cunostinta de cauza, pe paliere diferite, la dispozitia initiatorilor grupului organizat, in vederea indeplinirii sarcinilor trasate.

Pentru transpunerea in practica a rezolutiei infractionale, sub coordonarea lui inculpatilor Crestin, Martis si Nanu, membrii grupului au gestionat activitatea unor societati comerciale a caror activitate o controlau prin persoane interpuse in calitate de asociati/administratori/mandatari, sau au preluat controlul altor societati comerciale, parte dintre ele cu activitate reala, urmare a cesionarii acestora de catre asociatii initiali, catre persoane aflate pe palierul inferior de executie in cadrul grupului, firme carora le-au indus un comportament evazionist, in scopul imbunatatirii parametrilor financiari contabili, pentru a dobandi vocatia de a face obiectul unor creditari.

La aceasta grupare au aderat si alte persoane , structura grupului fiind una piramidala, pe paliere de executie, fiecare membru avand un rol executional bine stabilit fie de catre liderii gruparii, fie de catre ceilalti membrii.

La acest grup infractional organizat au fost racolate persoane din mediul institutiilor bancare care au ajutat la realizarea scopului infractional datorita atributiilor de serviciu pe care le aveau de indeplinit.

De asemenea, datorita mediului din care faceau parte liderii gruparii au facut posibila racolarea si aderarea la gruparea infractionala a unor notari si evaluatori, atestati ANEVAR.

La grupul structurat, initiat de cei mentionati, au aderat mai multe persoane care aveau rolul de a ceda sau prelua partile sociale ale societatilor comerciale care actionau ca paravan pentru activitatea ilicita desfasurata, de a tine evidenta contabila, de a intocmi documentele contabile fictive justificative pentru operatiuni comerciale inexistente (facturi, avize de expeditie si de insotire a marfurilor, note de intrare receptie etc.).

"Practic, constatam ca inculpatii mentionati mai sus, pentru care procurorul solicita emiterea unor mandate de arestare prin profesiile detinute si modul de actiune, respectiv: notari publici, functionari bancari, evaluatori, directori de banca si oameni de afaceri au actionat in mod concertat pentru fraudarea a doua societati bancare cu bun renume in Romania. Constatam ca, toti inculpatii, conducatori de grup de crima organizata sau membrii ai acesteia, au avut o atitudine de completa aprobare si sustinere a activitatii infractionale, ceea ce completeaza si contureaza starea de fapt relationata elementelor constitutive a unor infractiuni grave de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani", arata DIICOT in documentul citat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri