Leul a fost stabil in prima parte a sesiunii interbancare de marti, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta de 4,4672 lei/euro, cu doar 0,03 bani mai jos fata de luni, insa ajunge la un nou minim din ultimele trei luni si doua saptamani.
O paritate oficiala mai redusa decat cea de marti a fost publicata de banca centrala la 31 august, cand euro a fost la 4,4595 lei. In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4675 lei/euro, noteaza Mediafax.

Moneda nationala s-a apreciat si in raport cu dolarul, cursul de referinta coborand 0,74 bani, la 3,3880 lei/dolar, de la 3,3954 lei/dolar luni.

Astfel, paritatea oficiala atinge cel mai redus nivel din 8 mai, data cand dolarul a fost la 3,3850 lei.

Totodata, a scazut rata de referinta pentru francul elvetian, de la 3,6990 lei/franc la 3,6985 lei/franc, coborand la minimul pentru ultimele trei luni. Un curs oficial mai redus decat cel de marti a fost afisat de BNR la 17 septembrie, cand francul a fost la 3,6984 lei.

La deschiderea sedintei, euro a fost tranzactionat la 4,4704 lei, usor sub cotatiile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4715 - 4,4740 lei/euro.
Ulterior, cotatiile au coborat usor sub 4,47 lei/euro.

Analistii ING estimeaza ca rata de schimb va oscila marti intre 4,46 lei/euro si 4,48 lei/euro, deoarece cererea comerciala pentru valuta ar putea contrabalansa posibilele achizitii de lei realizate de investitorii straini care au vrut sa cumpere titluri de stat in lei.

"Recenta apreciere pana la valori atinse ultima data la sfarsitul lunii august s-ar putea sa fi stimulat cererea naturala de valuta din piata locala", spun analistii ING intr-un raport.

La jumatatea sedintei de la Bucuresti, zlotul era in stagnare in raport cu euro, iar forintul era in scadere, pe fondul asteptarilor jucatorilor ca banca centrala a Ungariei sa reduca rata dobanzii de politica monetara.

Dobanzile practicate marti de bancile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au scazut la 4,65% - 5,15% pe an, dupa ce luni au fost la 5,19% - 5,69% pe an. In scadere usoara sunt si dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, care au ajuns la 5,01% - 5,51% pe an, de la nivelurile de luni, de 5,28% - 5,78% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri