Ministerul Finantelor a atras 3,4 miliarde lei la ultima licitatie din acest an, de 11 ori peste valoarea indicativa, astfel ca fondurile atrase in lei in acest an au urcat la 58,17 miliarde lei, cu 13% peste valoarea imprumutata in 2011, iar finantarile in valuta au crescut cu 62%.
Anul trecut, administratorii datoriei publice au imprumutat 51,5 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie.
Tot de pe piata interna, Trezoreria a reusit sa atraga in acest an 763,3 milioane de euro, in scadere fata de suma imprumutata in anul precedent, de 1,4 miliarde de euro, scrie Mediafax.

In schimb, la aceste sume se adauga imprumuturile de pe pietele externe, emisiuni in valoare de 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari (circa 1,7 miliarde euro).

In anul 2011, Finantele au atras de 2,6 ori mai putin de pe pietele externe, respectiv 1,5 miliarde euro.

Totalul sumelor atrase in valuta in acest an au depasit 4,7 miliarde euro, in timp ce in 2011 s-au plasat putin sub 3 miliarde euro.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Evolutia a fost stopata abia saptamana trecuta, investitorii fiind atrasi de randamente, avand in vedere ca pe valutele din regiune, zlot si forint, se asteapta taieri de dobanda.

In ultima licitatie din acest an, Trezoreria a atras 3,4 miliarde de lei prin obligatiuni pe trei ani, la un randament de 6,14%, in scadere fata de cel acceptat la precedenta operatiune, de 6,61%. Valoarea indicativa o operatiunii era de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 5,9 miliarde lei.

Trezoreria intentiona sa atraga in luna decembrie 3,1 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, insa a imprumutat de 2,6 ori mai mult, respectiv 8,06 miliarde lei.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. Romania nu a accesat fonduri prin acest acord, care urmeaza sa se incheie in primavara anului viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri