Leul a marcat pe pietele financiare in luna decembrie, cea mai mare crestere a unei monede din Europa fata de euro (aproape 1,6%), astfel incat a recuperat o parte din deprecierea suferita pe parcursul anului si a incheiat 2012 cu o scadere de cca 2,9% comparativ cu moneda unica europeana.
Astfel, leul a ramas singura moneda din UE care s-a depreciat anul trecut fata de euro, dar a parasit "podiumul" monedelor din Europa care au marcat cele mai mari scaderi comparativ cu moneda unica europeana. Luna trecuta, leul a avut o crestere semnificativa pe pietele financiare si fata de dolarul american (cca 3%), astfel incat moneda nationala a recuperat aproape in totalitate devalorizarea din timpul anului 2012 fata de USD. "Au fost desigur, mai multi factori care au sustinut Leul in ultima perioada, dar cel mai important dintre acestia a fost stabilitatea adusa de alegeri si confirmarea rapida a unui nou guvern, fara tensiuni suplimentare. Acest lucru a accentuat impactul pozitiv al altor factori, precum reducerea deficitului bugetar si evitarea recesiunii - spre deosebire de alte tari din regiune: estimarile privind cresterea economica pe 2012 se situeaza sub 1%, dar raman pozitive. Desigur, au fost si alte variabile punctuale care au contribuit la aprecierea monedei nationale, precum intrarile de Euro de la romanii plecati in strainatate si care vin in tara de sarbatori", a aratat Victor Safta, director general Noble Securities.

Forintul a inregistrat in decembrie cea mai mare depreciere a unei monede din UE fata de euro, de cca 3,6%, fapt care a redus aprecierea anuala a monedei la aproximativ 6,7%. La sfarsitul lunii noiembrie, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit al Ungariei la doua trepte sub categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii), apreciind ca politicile guvernului de la Budapesta afecteaza perspectivele de crestere a economiei pe termen mediu. Luna trecuta, agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit perspectiva pentru ratingul Ungariei la 'stabila' de la 'negativa', dar a confirmat ratingul 'BB plus' (categoria junk). "Forintul maghiar a atins minime record la inceputul lui 2012, pe fondul tensiunilor din Ungaria, precum si al disputelor dintre guvernul de la Budapesta si FMI; apoi, pe parcursul anului, pietele financiare au inregistrat o corectie, moneda intrand pe o panta de apreciere", a precizat Victor Safta.

Zlotul polonez a incheiat 2012 cu o apreciere considerabila fata de Euro, de 8,5%, cea mai mare din Europa. "Polonia incepe sa resimta efectele crizei din UE, iar economia se pare ca va incetini in acest an; exista insa o doza de incredere ca oficialii de la Varsovia vor stii cum sa <<navigheze>> in conditii vitrege: Polonia a fost singura tara din UE care nu a intrat in recesiune odata cu criza din 2008, iar asteptarile actuale tin cont de acea performanta", a precizat Victor Safta.

Coroana ceha a crescut luna trecuta cu 0,6% fata de Euro, iar pe intreg anul 2012 cu 1,89%. In decembrie, lira sterlina a variat nesemnificativ fata de euro, marcand insa per ansamblul anului trecut o crestere de cca 2,65% comparativ cu moneda unica europeana.

Coroana suedeza s-a apreciat cu 0,8% comparativ cu euro in ultima luna a anului trecut si a incheiat 2012 cu o crestere de 3,64% fata de Euro.

Ce aduce anul 2013?


“Anul 2013 nu va fi foarte usor nici pentru leu, nici pentru economia romaneasca si nici pentru euro. Sunt inca multe probleme fundamentale nerezolvate in Zona Euro, iar acest lucru are mari sanse de a amplifica orice alt -initial- mic dezechilibru care ar putea sa apara. In ceea ce priveste economia romaneasca, prognoza de crestere pe 2013 are neaparata nevoie de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene. Cel mai probabil, in acest an, volatilitatea se va mentine destul de ridicata pe pietele financiare, inclusiv in ceea ce priveste Leul”, a aratat Victor Safta.

Iti recomandam si articolul La ce curs vom schimba euro in 2013



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri