Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut luni dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%, in pofida unei evolutii mai bune a inflatiei in octombrie si noiembrie. Decizia bancii centrale a fost anticipata de majoritatea analistilor din piata.
Economistii au avertizat de pericolul pe care il va reprezenta inflatia pentru prima parte a acestui an, rata anuala urmand sa urce pana spre 6%, ceea ce inseamna ca banca centrala va avea cel mai probabil retineri sa taie dobanda cat timp preturile nu se vor stabiliza.

BNR anunta in comunicatul consiliului de administratie ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Banca Nationala a operat in schimb o modificare a obiectivelor legate de lichiditate, de la "gestionarea ferma" la "gestionarea adecvata" a lichiditatii din sistemul bancar.

Incepand cu luna noiembrie a anului trecut, banca centrala a anuntat o administrare ferma a lichiditatii din sistemul bancar, insa o modificare a acestui trend ar putea duce la o scadere usoara a dobanzilor la lei.

BNR a oprit in martie anul trecut seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie 2011, fixand rata de politica monetara la 5,25% pe an.

Graficul de mai jos arata evolutia dobanzii cheie, odata cu relaxarea monetara inceputa de banca centrala in noiembrie 2011.



BNR a mentinut si nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri