Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 2,14 miliarde lei prin certificate la un an si obligatiuni pe doi ani, la randamente in scadere, in conditiile in care cererea a continuat sa fie ridicata.
Prin titlurile la un an, Trezoreria a imprumutat 1,08 miliarde lei, la un randamnet de 6,06%, in scadere fata de cel platit la ultima licitatie din 2012 pentru astfel de titluri, de 6,24%. Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 500 milioane lei, iar cererea a urcat la 1,7 miliarde lei, noteaza Mediafax.

La operatiunea de vanzare de obligatiuni pe doi ani, administratorii datoriei publice au atras 1,06 miliarde lei, la un randament mediu de 6,11%. In decembrie, Finantele au platit 6,44% pentru titlurile cu aceeasi scadenta. Bancile au subscris titluri de 1,5 miliarde lei, iar valoarea programata a fost de 800 milioane lei.

Cererea pentru obligatiunile vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Astfel, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, suma din care 4,6 miliarde lei doar in luna ianuarie.

Finantele au imprumutat anul trecut 58,17 miliarde lei prin vanzare de titluri pe piata interna, cu 13% peste valoarea imprumutata in 2011. Tot de pe piata interna, Trezoreria a reusit sa atraga 763,3 milioane euro, in scadere fata de suma imprumutata in anul precedent, de 1,4 miliarde euro.

In schimb, la aceste sume se adauga imprumuturile de pe pietele externe, emisiuni in valoare de 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari (circa 1,7 miliarde euro). Finantarile in valuta au crescut cu 62% in acest an, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri