O asigurare de viata cu componenta de investiti (unit-linked) este privita deseori ca un produs financiar destinat exclusiv investirii unor sume de bani, fiind comparata si asimilata altor produse de investitii. In realitate, rolul oricarei asigurari (deci si al celor de tip unit-linked) este acela de a oferi protectie financiara in cazul unor riscuri.
Politele unit-linked presupun plasarea unei parti din prima de asigurare in fonduri administrate de asigurator sau de un administrator extern, care investesc banii in diferite tipuri plasamente, tinand cont de gradul de risc asumat de client. Acest tip de produs asigura insa accesul la investitii fara a fi necesare sume mari de bani ca in cazul plasamentelor individuale la bursa, si in acelasi timp o diversificare importanta a portofoliului.

Cel mai adesea, se pot alege intre programe de investitii cu grade diferite de risc (scazut, mediu si ridicat), care depind de ponderea instrumentelor cu risc scazut. Este important de stiut faptul ca, pe parcursul contractului, consumatorii pot decide transferul uniturilor dintr-un program de investitii in altul, atunci cand considera oportun sau decid sa isi schimbe nivelul de risc. Primele nu sunt deductibile fiscal si nu se percepe impozit pe venitul obtinut din acest tip de investitie.

Apetitul romanilor pentru asigurarile de tip unit-linked a ramas si anul trecut unul redus, in urma scaderilor puternice pe care le-au inregistrat in ultimii ani majoritatea programelor de invesititii (fondurile) atasate acestor polite si cauzate de evolutia mai putin buna a pietelor financiare.

Atentie la „unit-urile initiale” din conditiile contractuale


Produsele din clasa asigurarilor de viata si anuitatilor legate de fondurile de investitii sunt vandute in doua feluri de catre societatile de asigurari de viata din Romania. Fie cu o rata de alocare transparenta, prin care clientului i se prezinta atat in conditiile contractuale, cat si in oferta, cat din prima de asigurare este alocata in fiecare an economisirii, respectiv protectiei, adica sumele nete dupa deducerea cheltuielilor; fie intr-o modalitate care este interzisa in alte state, prin prezentarea unor asa-numite „unit-uri initiale”, care contin sume care nu sunt alocate in rezerve si nu sunt destinate pentru cumpararea de unit-uri si denumite „unit-uri initiale” in conditiile contractuale.

Ca urmare, o parte semnificativa din numarul mare de clienti care aleg sa isi intrerupa contractul de asigurare este influentata de diferenta dintre asteptarile formate la momentul anterior achizitionarii produsului si realitate. Pentru a evita astfel de situatii cu impact pozitiv in mentinerea in vigoare a contractelor de asigurare, clientii companiilor trebuie sa solicite prezentarea sumelor efectiv investite de catre asigurator pentru asigurarile de viata si anuitatile legate de fonduri de investitii, inainte de momentul incheierii contractului de asigurare, dar si in informarile anuale trimise clientilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri