Avionul de tip Airbus al operatorului aerian Tarom implicat in incidentul de sambata, 12 ianuarie anul curent, ca urmare a unei lovituri de un fulger la aterizarea pe aeroportul din Istanbul, este asigurat de Astra. Potrivit companiei Airbus costul unei aeronave poate ajunge la 380 de milioane de dolari.
Aeronavele Tarom sunt asigurate de compania Astra inca din anul 2007 si acopera atat polita CASCO cat si raspunderea civila. Asiguratorul nu a facut publice informatii despre valoarea daunelor.

"Tarom anunta anularea cursei 264 Istanbul - Bucuresti (din 12 ianuarie - n.r.) din cauza faptului ca la aterizarea pe aeroportul din Istanbul aeronava a fost lovita de un fulger, suferind avarii usoare. Aterizarea s-a efectuat în deplina siguranta. Pentru a respecta procedurile standard in astfel de situatii si din motive de siguranta, s-a luat decizia de anulare a cursei pentru ca aeronava sa fie supusa unei verificari tehnice", precizeaza un comunicat postat pe site-ul companiei aeriene.

Cei 82 de pasageri ai cursei Istanbul-Bucuresti au beneficiat de asistenta conform directivelor europene (EC 261/2004), majoritatea fiind rerutati pe un alt zbor din aceeasi zi, respectiv sambata. "Ceilalti pasageri au beneficiat de cazare, urmand sa ajunga la destinatie a doua zi", precizeaza compania Tarom.

Astra Asigurari asigura flota Tarom, cel mai mare client autohton in domeniul aviatiei, pentru al saselea an consecutiv, dupa ce a castigat licitatia din luna august a anului trecut in fata Omniasig Vienna Insurance Group.

Actuala polita de asigurtare a fost incheiata pentru intervalul 1 mai 2012-30 aprilie 2013 si include servicii de asigurare CASCO pentru aeronave civile si piese de schimb (inclusiv asigurare de reducere a fransizei CASCO deductibile la aeronave si motoare de schimb) si de asigurare de raspundere fata de pasageri, bagaje, marfa, posta si terti.

In anii anteriori, prima platita de Tarom asiguratorului s-a situat in jurul valorii de patru milioane de dolari, iar suma asigurata depasea 500 milioane de dolari pentru polita CASCO, respectiv 700 milioane de dolari pentru partea de raspundere civila fata de terti.

Astra a asigurat flota Tarom incepand cu anul 2007. Tarom opereaza o flota compusa din 23 aeronave, dintre care un Airbus 310-325, patru Airbus 318-111, patru Boeing 737-300, patru Boeing 737-700, un Boeing 737-800, sapte ATR 42-500 si doua ATR 72-500.

Compania Astra Asigurari a platit cele mai mari daune din piata de asigurari aviatice din tara noastra. Este vorba despre cea mai mare dauna platita vreodata in Romania, pentru incidentul in care a fost implicata, in anul 1991, aeronava prezidentiala (33 milioane de dolari care apartinea ROMAVIA).

De asemenea, pentru incidentul aviatic de pe pe Aeroportul "Henri Coanda" Otopeni, in decembrie 2007, Astra Asigurari a platit 10 milioane USD pentru o aeronava TAROM si 4,2 milioane USD pentru o aeronava apartinand ROMAVIA, in aprilie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri