In tarile europene, 80% din finantarile IMM-urilor provin din credite bancare. In Romania, fondurile obtinute din credite reprezinta putin peste 20% din totalul finantarilor
In tarile europene 80% din finantarile IMM-urilor provin din credite bancare. In Romania, fondurile obtinute din credite reprezinta putin peste 20% din totalul finantarilor. Mai mult decat atat, potrivit unui studiu al Bancii Nationale, companiile nefinanciare au ajuns in anumite perioade sa aiba calitatea de creditor net in sistem, economisind mai mult decat se imprumuta de la banci. Nevoia de dezvoltare a IMM-urilor impune accesarea mai facila a creditului bancar.

Cu toate acestea, factori precum lipsa garantiilor, experienta limitata in domeniul afacerilor, lipsa de informatii, slaba eficienta manageriala, slaba prezentare a afacerii in contextul cererii de finantare limiteaza accesul IMM-urilor la finantare, precizeaza studiul. De altfel, potrivit unui sondaj recent al Centrului Roman de Sociologie Urbana, 40,8% dintre manageri considera ca lipsa garantiilor este principalul motiv pentru care IMM au un acces limitat la finantarile bancare.

Rezultatele financiare anuntate de banci pentru anul 2005 consemneaza cresteri spectaculoase. In acelasi timp, institutiile bancare continua procesul de extindere si modernizare. Desi cresterile s-au datorat in primul rand dezvoltarii pe domeniul retail, bancile nu au neglijat sectorul finantarilor destinate IMM. Potrivit datelor Bancii Nationale, creditele acordate companiilor reprezinta 70% din totalul finantarilor bancare.

Consultanta financiara, ultima grija a managerilor

Bancile si IMM-urile par sa se evite reciproc. Printre cauzele acestui fenomen anormal pentru o tara pretendenta la aderarea la Uniunea Europeana bancherii, analistii financiari si chiar Banca Nationala evidentiaza lipsa unor proiecte fiabile si carentele informationale. Sondajul Centrului Roman de Sociologie Urbana inainteaza o posibila explicatie: doar 9,2% din IMM-uri au apelat la serviciile unei firme de consultanta.

Mai mult, 52% dintre manageri nu au apelat la nici o forma de asistenta in domeniu, in timp ce 12,9% au considerat ca sfaturile prietenilor sunt suficiente. "Fara studii serioase asupra profitabilitatii un imprumut nu se justifica", ne declara recent presedintele unei companii de consultanta.

Fondurile de investitii si emisiunile de actiuni, necunoscute pentru intreprinzatori

Mai mult de 26% dintre micii intreprinzatori folosesc pentru finantarea afacerii fondurile proprii. Peste 40 de procente exploateaza sursele proprii ale actionarilor.

In privinta celorlalte metode de finantare, cu exceptia creditelor bancare, managerii IMM folosesc in proportii ridicole fondurile de investitii, leasingul sau emisiunile de actiuni. Astfel, mai putin de 2% dintre micii intreprinzatori apeleaza la fonduri de investitii in timp ce emisiunile de actiuni reprezinta o modalitate de finantare total necunoscuta.

Lipsa de comunicare

Cu ocazia anuntarii rezultatelor financiare, majoritatea bancilor au enumerat printre obiectivele pentru 2006 dezvoltarea parteneriatelor cu intreprinzatorii mici si mijlocii. ING Bank, de exemplu, a anuntat ca va deschide in 2006 10 noi sucursale destinate exclusiv IMM-urilor in timp ce Banca Transilvania isi focalizeaza aproape integral obiectivele catre sectorul IMM.

La sfarsitul lunii februarie 2006, creditele acordate in lei sectorului IMM de catre Banca Transilvania s-au dublat ca numar si ca volum, comparativ cu prima luna a anului. BCR avea, anul trecut, din totalul de credite acordate, o pondere de 43% pentru IMM-uri. Creditul pentru IMM-uri a inregistrat o crestere de 40,3% in 2005 fata de 2004. Nicolae Danila, presedintele BCR, spune ca in 2006 banca va acorda mare atentie acestui sector. Patrick Gelin, presedintele BRD-GSG, a aratat ca, din totalul creditelor bancii, doua treimi sunt destinate intreprinderilor mici si mijlocii.

Potrivit precizarilor presedintelui BRD, principalele probleme cu care se confrunta bancile in analiza dosarelor de credit ale IMM-urilor sunt informatiile putine oferite bancilor, lipsa previziunilor pe termen mediu si fragilitatea fondurilor proprii. Acesta a mai spus ca, totusi, din totalul imprumuturilor acordate acestui segment, ponderea celor cu risc ridicat sau indoielnic este de doar 3,5%.

In concluzie, bancile sunt dispuse sa-si dezvolte colaborarea cu sectorul IMM, dar aduc amendamente in privinta soliditatii garantiilor si a fiabilitatii proiectelor. Pe de alta parte, micii intreprinzatori ar vrea, la randul lor, sa foloseasca finantarile bancare, dar considera ca bancile au o pozitie mult prea reticenta.

In conditiile in care Romania va adera la Uniunea Europeana este evident ca, fara investitii serioase, sectorul IMM va avea mult de suferit. Sesizand oportunitatea, bancile vin cu oferte din ce in ce mai avantajoase. Ce mai ramane de facut este ca, printr-un schimb de informatii mai eficient, bancile si micii intreprinzatori sa depaseasca problema comunicationala in care se gasesc de cativa ani.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri