Noua Autoritate de Supraveghere Financiara (compusa din CNVM, CSA si CSSPP) nu ar trebui sa se comporte ca trei reglementatori lipiti laolalta si fara legatura unii cu altii - cum se intampla, de pilda la reglementatorul de energie, ci trebuie sa functioneze realmente ca un singur reglementator, spune Ana Otilia Nutu, analist Expert Forum.
"Solutia (Guvernului - n.r.) e una buna; sa grupeze toti reglementatorii de pe piete financiare intr-o singura institutie de supraveghere. Nu exista un model optim, unele tari au reglementatori separati, altele un singur reglementator, si inteleg ca tendinta este una mai curand spre grupare", apreciaza Otilia Nutu (foto).

Sectoarele reglementate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pana acum sunt foarte mici din cauza ca piata financiara din Romania nu este prea complexa. Mai mult, cele trei autoritati reglementau de multe ori diferite bucati de activitate ale aceleiasi institutii, de pilda, o firma de asigurare poate face si pensii sau o banca poate avea o filiala de asigurari etc.. Reglementarea distincta poate fi o problema mai ales in conditiile in care nu exista o lege a holdingului, pana acum nimeni nu putea verifica "pe global" cate o institutie financiara, consolidat.

Cine ar trebui sa conduca o astfel de institutie "mamut"?


"Conducerea oricarui reglementator trebuie in primul rand sa fie credibila profesional si fara grupuri de interese in spate, evident si fara cercetari penale sau probleme de integritate. Reglementatorii cei mai de succes sunt cei care au conducere cu reputatie foarte buna (Isarescu la BNR, de ex). Orice mecanism e bun daca prin el urmeaza sa se selecteze oameni ireprosabil pregatiti si lumea sa vada asta. Se poate urma modelul selectiei procurorilor sefi - cum a fost propus de Comisia Europeana; sau se poate selecta un headhunter care sa faca selectie, chiar si internationala", spune analistul.

In opinia sa, conducerea autoritatii trebuie sa fie formata din buni practieni, care sa aiba si lucrari academice publicate, in contextul in care comitetul de reglementare stabileste directiile sectorului.

"Teoretic nu e necesar sa fie cineva «apolitic», problema e ca la noi «numire politica» inseamna invariabil oameni selectati exclusiv pe criterii clientelare si care n-au nimic de-a face cu responsabilitatea pe care trebuie sa si-o asume. Cum realitatea romaneasca arata insa ca nu se poate numire politica fara clientelism, e foarte important sa existe un proces competitiv, transparent, sa-si poata depune oricine candidatura, inclusiv straini, criteriile de selectie trebuie sa fie clare, admisii si respinsii trebuie sa vada de ce au fost admisi sau respinsi ei si ceilalti", adauga Otilia Nutu.

Ceea ce recomanda o autoritate de supraveghere drept un reglementator bun, constituie o plaja formata din urmatorii piloni sau principii: independenta (de industria reglementata, de presiuni inclusiv politice); transparenta (fiecare decizie sa fie analizata cu tot cu consecinte si dezbatut cu stakeholderii); responsabilitatea (sa dea socoteala pt ce face stakeholderilor, de pilda printr-un raport anual in care scriu clar ce au facut si ce mai e de imbunatatit) si predictibilitatea (nu fac azi o reglementare ca s-o schimb maine). Nu in ultimul rand, trebuie sa urmareasca cele mai bune practici din alte state pe teme si probleme similare.

De aceea, "initiativa (Wall-Street.ro - n.r.) este foarte importanta, deoarece traditia pamantului a fost ca functiile sunt pentru oameni loiali, nu cautam oameni buni care sa-si indeplineasca functia. In plus, cum pietele financiare se dezvolta in Romania abia acum, trebuie neaparat ca reglementatorul sa fie condus de cei mai competenti oameni posibili, si care sa aiba si acces la oameni in pozitii similare in reglementatori din UE - sa fie de aceeasi calitate", conchide Otilia Nutu.

Sursa foto: Agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri