Implementarea incipienta a unor masuri dure de austeritate in 2010 a pus finantele publice ale Romaniei pe o cale mai sustenabila si a creat spatiu fiscal pentru majorari ulterioare de salarii si pensii, potrivit analistilor BCR.
"Taierile severe de cheltuieli publice si a unor majorari de taxe in 2010 a pus finantele publice ale Romaniei pe o linie mai sustenabila", a declarat Eugen Sinca, analist sef, BCR.

Ca urmare, in 2010-2011 Romania si-a redus deficitul bugetar cu 10 miliarde de lei, in medie, in fiecare an iar efectele negative asupra cererii interne au fost semnificative, a mai spus analistul. El a adugat ca "in 2013 deficitul bugetar pe standarde cash va fi pastrat aproape neschimbat in termeni nominali, ceea ce implica o capacitate mai buna a guvernului de a sprijini cresterea economica".

Conform unui raport publicat de BCR, necesarul brut de finantare al Ministerului de Finante din 2013 este estimat la 70 de miliarde de lei (11,3% din PIB), aproape neschimbat fata de 2012 datorita volumului datoriei publice care ajunge la scadenta si trebuie refinantata.

Maturitatea reziduala medie a datoriei guvernamentale emisa pe plan local este de numai 1,7 ani, ceea ce duce la o incarcare a calendarului refinantarilor in urmatorii 1-2 ani. O pondere de "47,5% din datoria emisa pe piata interna are o maturitate de sub 1 an, in timp ce numai 3,4% are o maturitate de peste 5 ani. Cresterea volumului obligatiunilor emise cu scadente de peste 5 ani trebuie sa fie o prioritate pentru administratorii datoriei publice in 2013", se arata in raport.

"O lichiditate mai buna pe scadentele lungi ale curbei randamentelor ar putea sprijini in anii urmatori o repozitionare a creditarii neguvernamentale de pe componenta de valuta pe cea de lei deoarece ar oferi informatii despre nivelul dobanzilor la lei pe termene lungi. Totodata, emisiunile de euroobligatiuni sunt necesare si in 2013 pentru contrabalansarea iesirilor de valuta din rezerva valutara asociate platilor catre FMI", conchide Eugen Sinca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri