Credite Agricole, subsidiara locala a grupului francez cu acelasi nume, analizeaza, in prezent, decizia de a imprumuta persoanele fizice numai in lei, cu exceptia clientilor care au venituri in euro, a declarat directorul general al bancii, Pierre Martin, intr-un interviu pentru wall-street.ro.
Anul trecut, BCR si ING Bank au anuntat ca vor oferi credite numai in lei celor care au venituri in moneda nationala, ca urmare riscului valutar si a restrictionarii creditarii in euro prin implementarea Regulamentului BNR 24/2011.

„Unii dintre marii jucatori au luat deja decizia de a oferi credite numai in lei si consider ca si noi vom merge in aceeasi directie. Lichiditatea in Romania este in lei nu in euro, astfel ca este extrem de scumpa atragerea de finantare in euro”, a precizat Martin.

Acesta recunoate ca desi dobanzile la imprumuturile in euro sunt in prezent mai reduse decat cele in moneda nationala, riscul valutar care insoteste un credite in euro nu poate fi ignorat.

„Acesta este un risc suplimentar pentru banci, dar mai ales pentru client. Riscul valutar a contribuit majoritar la crestere creditelor nepeformante din Romania, nivelul acestora fiind la peste 17%, una dintre cele mai mari rate din Uniunea Europeana.
De asemenea, s-a putut observa anul trecut ca odata cu criza politica leul s-a depreciat pana la 4,6 lei/euro, astfel ca nu stii niciodata ce se poate intampla cu evolutia cursului. In plus, rata Euribor este la un minim istoric”, a completat directorul general al Credit Agricole.

Pierre Martin a aratat ca in 2012 banca a crescut pe creditare cu 15% comparativ cu anul precedent, in timp ce depozitele au urcat cu 50%. Cele mai multe finantari au mers catre segmentele corporate si intreprinderi mici si mijlocii (IMM).

„Businessul nostru de baza este legat de clientii din grupul Credit Agricole, companii din Franta, Italia, Grecia sau din alte tari unde banca este prezenta. In 2013 ne dorim sa ne concentram mai mult pe domeniul agriculturii si suntem in procesul de dezvoltare al produselor si serviciilor speciale pentru acest sector”, a mentionat Martin.

Totodata, pe segmentul creditelor „Prima Casa”, unde Credit Agricole este unul dintre cei mai activi jucatori, banca si-a dublat anul trecut finantarile fata de 2011, la 12 milioane euro, iar pentru 2013 mai sunt disponibile fonduri de 6 milioane euro.

In privinta creditelor neperformante, directorul general al Credit Agricole spune ca nivelul este de 10%, mult sub media sistemului bancar de 17,34%.

Pierre Martin: Credit Agricole Romania nu este de vanzare


Legat de planurile institutiei de credit pentru 2013, Pierre Martin a precizat ca fiind un jucator de talie mica, principala calitate a bancii este usurinta de a se adapta la orice mediu economic.

„Vom continua sa ne dezvoltam, dar intr-un mod precaut, cu focus pe segmentul IMM, corporate, in timp ce la nivelul persoanelor fizice tintim romanii cu venituri mai ridicate. Nu ne ducem spre marea majoritate a populatiei pentru ca nu avem o retea foarte mare. Nu vindem pret-a-porter, ci numai produse facute la comanda. Noi nu concuram cu jucatorii mari, iar aceasta este modalitatea noastra de a ne dezvolta businessul”, a explicat Martin.

El a mentionat ca pentru bancile mari este mai greu sa se adapteze la situatia economica actuala, intrucat creditele neperformante sunt in crestere, iar costurile unei retele mari sunt o povara.

Directorul general al bancii a adaugat ca odata cu schimbarea numelui anul trecut din Emporiki Bank in Credit Agricole s-a observat o crestere a numarului de clienti, dar si a cererilor de angajarea din partea reprezentantilor din top managementul altor banci locale.

Cu doua zile inaintea alegerilor cruciale din Grecia din luna iunie 2012, francezii de la Credit Agricole au anuntat finalizarea achizitionarii Emporiki Bank Romania de la Emporiki Bank Grecia.

Emporiki Bank Romania a avut pierderi de 5,1 mil. euro in 2011 insa acestea s-au redus semnificativ comparativ cu cele de 13,5 mil. euro din 2010 si de peste 18 mil. euro in 2009.

In urma acestui proces, Emporiki Bank Romania a adoptat oficial numele comercial si sigla Credit Agricole.

„Anul trecut numarul clientilor a crescut cu 5%, desi brandul Credit Agricole nu este unul cunoscut de clientii persoane fizice. De asemenea, aproape saptamanal am primit cv-uri de angajarea din partea reprezentantilor din top managementul altor banci”, a declarat Martin.

Credit Agricole are in prezent 300 de angajati, in scadere cu o treime comparativ cu 2009, cand banca raporta 450 de salariati.

„Targetul nostru este sa imbunatatim calitatea si nu cantitatea. Din 2009 am investit mult in training si in sistemele informatice si am transferat know-how de la banca-mama. In 2013 vom continua sa investim in doua directii: resurse tehnice si umane, in scopul de a califica personalul nostru la cultura de grup. Ne propunem sa lansam in curand noi canale alternative, cum ar fi direct si mobile banking”, a completat Pierre Martin.

El a adaugat ca in Romania procesul de restructurare al sistemului bancar va continua, deoarece criza ingreuneaza activitatea bancilor, in special a celor mici.

„Reglementarile sunt tot mai mari, insa nu consider ca ele sunt o problema, deoarece cred ca sistemul bancar trebuie sa fie reglementat. Noi aplicam toate regulile bancii centrale si ale grupului. Credit Agricole nu este de vanzare, in pofida zvonurilor din piata”, a precizat Martin.

Crestere economica de 1% in acest an


In privinta cresterii economice, Credit Agricole estimeaza un avans de 1% in acest an, un nivel redus avand in vedere potentialul tarii.

„Prognoza este legata de situatia din UE. In Franta estimarea de crestere economica este de 0,3%, in Germania 0,6%, iar prognoza pentru UE este de recesiune in 2013. Dupa cum stiti o dificultate a Romaniei este ca tara depinde foarte mult de ce se intampla la nivel european, in special pe partea de investitii straine”, a declarat CEO-ul Credit Agricole.

Pierre Martin a afirmat ca pentru Romania este pacat ca criza a venit „un pic cam repede”, iar tara nu a avut timp sa se organizeze si sa profite de integrarea in UE. El sustine ca Romania are un deficit de imagine si ca strainii care vin pentru prima oara aici descopera ca „tara nu este asa de urata precum este prezentata in presa din afara”.

Totodata Pierre Martin spune ca statul trebuie sa profite de fondurile europene pentru a moderniza tara, in special pe partea de infrastructura.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri