In acest fel, dobanda pe care o vei primi la final va fi ceva mai mare decat daca ai fi economisit pe 12 luni si ai fi prelungit apoi depozitul. In plus, exista si metode de a te proteja de retragerile neprevazute
Economiile romanilor poposesc din ce in ce mai mult in seifurile bancilor. Daca in urma cu 2-3 ani perioada medie pe care era constituit un depozit bancar era de aproximativ o luna, acum ea este de peste 3 luni. Predictibilitatea din ce in ce mai mare a economiei romanesti, dar si scaderea dobanzilor in pas cu inflatia, cu care sunt bonificate economiile populatiei sunt principalele motive ale acestei atitudini. Este stiut de altfel ca dobanzile la depozitele bancare sunt cu atat mai atractive cu cat creste perioada pe care acestea "o petrec" in seifurile bancare. La cele constituite pe termene mai scurte (1-6 luni) s-a ajuns chiar ca dobanda sa nu acopere in anumite situatii rata lunara a inflatiei.

Nu este de mirare ca, in aceste conditii, bancile au propus clientilor lor perioade din ce in ce mai mari pentru pastrarea economiilor si, in consecinta, dobanzi pe masura. Majoritatea bancilor din Romania care lucreaza preponderent cu clientii persoane fizice si-au adaugat in portofoliu oferte de economisire ce se intind pe un an si jumatate-trei ani.

La o prima vedere se poate observa ca diferentele de dobanda dintre depozitele constituite pe termen de un an si cele pe un an si jumatate sau doi ani, la aceeasi banca sunt de 0-1 puncte procentuale.

Cum comisionul de retragere este de 0,3-0,5%, o astfel de diferenta poate sa faca deosebirea intre un plasament sau altul, din punctul de vedere al profitabilitatii. Economisind la o banca ce ofera o dobanda buna si un comision de retragere mic, putem obtine un plus de castig de 10% (0,75% dintr-o dobanda de 7,5% reprezinta tocmai acel procent de 10% de care pomeneam).

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1161

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri