BCR a castigat un nou proces impotriva unui client, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a rejudecat si respins recursul acestuia, anunta Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Potrivit Casei de Avocatura, a fost infirmat singurul dosar (cazul doamnei Steluta Voda) in care instanta suprema intervenise intr-un contract de credit, modificase dobanda stabilita initial de parti si o inlocuise cu formula Euribor plus 1,5%.

In acest mod au fost confirmate hotararile Tribunalului si Curtii de Apel Mures, prin care cererea de chemare in judecata fusese respinsa ca neintemeiata.

„Hotararea instantei supreme confirma solutiile anterioare in care s-a decis ca dobanda de referinta variabila a bancii si indicele Euribor nu sunt identice. De asemenea a aratat ca nu exista un temei legal care sa permita determinarea nivelului dobanzii contractuale potrivit unei formule de calcul in care dobanda de referinta a bancii sa fie inlocuita cu indicele Euribor, pastrandu-se marja fixa din contractul initial”, se arata in comunicatul NNDKP.

Conform Casei de Avocatura Coltuc, BCR, Volksbank, Piraeus Bank, Bancpost, OTP Bank, Banca Transilvania si UniCredit Tiriac Bank au fost implicate in peste 3.000 de procese cu clientii in perioada 2010-2012, din care 1.200 de cauze au fost castigate irevocabil de debitori.

In cazul a 22 de procese din totalul de 3.000, instanta s-a pronuntat irevocabil in favoarea institutiilor de credit, in timp ce restul proceselor sunt pe rol.

“Exista la acelasi complet de judecata decizii diferite. Interpretarea subiectiva a unui judecator nu o intelegem nici noi”, a precizat avocatul Marius Coltuc.

Reprezentantii Casei de Avocatura spun ca Volksbank este banca cu cele mai multe procese intentate de clienti in tara, iar peste 90% dintre litigii au fost castigate de catre clienti.

Pe locul al doilea se afla BCR ca numar de procese, insa in cazul institutiei de credit doar 75% dintre cazuri sunt declarate in favoarea clientilor, deoarece “clauzele nu sunt la fel de abuzive ca la alte banci”.

La inceputul anului, BCR a fost executata silit pentru aproape 900.000 lei, suma reprezentand comisioane aferente unor contracte de credit pe care tribunalul le-a declarat abuzive.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri