Intreprinderile mici au nevoie de imprumuturi bancare adaptate nevoilor lor, de forme alternative de capital de risc, de reguli mai clare in relatia cu creditorii, precum si de plati mai rapide din partea partenerilor de afaceri, se mentioneaza intr-un raport votat de Parlamentul European.
"In Europa exista peste 23 de milioane de intreprinderi mici si mijlocii, fiecare avand propriile sale nevoi, ceea ce face necesare niste reguli clare de finantare, precum si crearea unor alternative la imprumuturile bancare. Noi forme de capital de risc ar putea fi, de asemenea, utile. Institutiile financiare si creditorii ar trebui sa faca un efort mai mare de comunicare cu intreprinzatorii si sa respecte reguli clare privind garantiile, plata anticipata si posibilele penalitati", a afirmat raportorul belgian Philippe De Backer, membru al grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa.

Firmele mici, cum ar fi afacerile de familie, intreprinderile din domeniul high-tech si intreprinderile nou constituite, au dificultati mai mari in obtinerea finantarii decat alti actori de pe piata. Bancile care au primit ajutor de stat sau sprijin din partea Bancii Centrale Europene sa depaseasca perioada de criza ar trebui sa fie obligate sa isi adapteze imprumuturile la nevoile intreprinderilor mici si mijlocii, spun deputatii.

In raport se mai mentioneaza ca firmele mici ar trebui sa fie ajutate sa dobandeasca notiuni financiare de baza pentru a-si spori sansele de a obtine un imprumut. Stabilirea unor reguli clare de cooperare si schimb de informatii cu creditorii (despre pozitia financiara a creditorului, despre posibilitatile de rambursare anticipata a creditului etc.) ar reduce incertitudinile ambelor parti.

Avand in vedere vulnerabilitatea firmelor mici in fata platilor intarziate din partea partenerilor lor de afaceri, deputatii le cer statelor membre sa transpuna imediat directiva privind intarzierea efectuarii platilor. Aceasta directiva stabileste ca firmele sa plateasca dobanzi pentru platile neefectuate in termen de 30 de zile.

Raportul De Backer cere, de asemenea, Comisiei Europene sa efectueze un studiu general si comprehensiv de impact asupra tuturor reglementarilor existente si noi aplicabile intreprinderilor mici si mijlocii, in scopul de a elimina contradictiile si dificultatile.

Raportul a fost adoptat cu 538 de voturi pentru, 20 impotriva si 22 de abtineri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri