BNR estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca ulterior sa scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din agricultura, a declarat marti guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Intrebat de jurnalisti ce prognoza are banca nationala pentru rata inflatiei in prima jumatate a acestui an, Isarescu a aratat ca BNR estimeaza o inflatie de 5-6% pentru prima jumatate a anului, precizand ca mai multe detalii vor fi oferite presei la conferinta de joi, 7 februarie, cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei, arata Mediafax.

"Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011. Rata anuala a inflatiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recenta prognoza a BNR, de 5,1%", se arata in comunicatul detaliat transmis de BNR dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

Rata medie anuala a inflatiei a continuat insa sa scada, atingand pe ansamblul anului nivelul de 3,33%, minimul ultimilor 23 de ani. Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata a fost in luna decembrie 2012 de 3,3%, nivel neschimbat pentru a treia luna consecutiv. Rata CORE 2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice.

Intrebat despre impactul majorarii preturilor la gaze naturale si electricitate asupra preturilor alimentare, Isarescu a afirmat ca nu crede ca impactul va fi major.

"In ceea ce priveste preturile agroaliementare, intr-o Romanie cu agricultura dependenta de natura, vremea este factorul cel mai important", a spus guvernatorul BNR.

Surse oficiale au declarat recent ca BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an, din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.

"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au expllicat sursele citate.

De asemenea, BNR a anuntat FMI ca nu va reduce in acest an rezervele obligatorii ale bancilor, nici la lei si nici la valuta, si va mentine dobanda la 5,25% pentru urmatoarea perioada.

In noiembrie, banca centrala a revizuit in urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflatie pentru 2012, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului tintit, concomitent cu o crestere a prognozei pentru acest an de la 3% la 3,5%.

Rata inflatiei a fost in decembrie anul trecut de 4,95% fata de decembrie 2011, in afara intervalului tintit, BNR ratand obiectivul in sase din cei opt ani de cand a introdus regimul de tintire a inflatiei.

Consiliul de Administratie al BNR a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit, de 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta.

CA al BNR a analizat marti si a aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic, examineaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Potrivit prognozei actualizate, rata anuala a inflatiei va reveni la limita superioara a intervalului-tinta la sfarsitul anului 2013, dupa o accentuare de natura tranzitorie in prima jumatate a anului curent, in principal ca urmare a unor ajustari mai ample ale preturilor administrate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri