Reducerea dobanzii de politica monetara de catre banca centrala ar descuraja economisirea interna, care este insuficienta, iar in loc sa determine o crestere economica, ar genera efectul invers din cazua lipsei de resurse financiare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a raspuns astfel la o intrebare care apare frecvent in presa, respectiv de ce banca centrala nu scade dobanda de politica monetara pentru a sustine cresterea economica, arata Mediafax.

"Aici este o suprasimplificare: daca scad dobanzile, se stimuleaza investitiile si imediat avem crestere economica. Investitiile nu depind numai de dobanda, depind si de sumele care sunt dedicate investitiilor. Ai un deficit de cont curent de 4% din PIB, foarte mare daca este sa ne gandim bine, chiar daca noi am avut odata 14%, este inca foarte mare, inseamna ca n-ai resurse interne, trebuie sa le atragi din exterior. Si atunci cei care gandesc atat de simplist de ce nu coboara Banca Nationala dobanda ca sa stimuleze investitiile trebuie sa se gandeasca si la celalalt aspect: daca coboram dobanda, nu cumva descurajam economisirea interna, care oricum este insuficienta, precum si capitalul extern, care nu mai intra, si atunci efectul va fi total invers?", a explicat guvernatorul BNR intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca prin scaderea dobanzii, in loc sa se genereze crestere economica, la sfarsitul anului se poate constata ca a contribuit la o accentuare a declinului economic din cazua lipsei de resurse financiare.

"Si asta nu este o intrebare retorica, este un exemplu la care toti formatorii de opinie trebuie sa se gandeasca cand lanseaza formulele acestea extrem de simplificate", a mai spus Isarescu.

Consiliul de Administratie al BNR a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit, de 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta.

Potrivit unor informatii obtinute, banca centrala a anuntat FMI in timpul misiunii de evaluare, desfasurata intre 15-29 ianuarie, ca nu va reduce in acest an rezervele obligatorii ale bancilor, la lei si la valuta, si va mentine dobanda la 5,25% pentru urmatoarea perioada.

BNR are aceeasi estimare de crestere economica cu FMI


Banca Nationala a Romaniei are aceeasi estimare de crestere economica pentru acest an ca si Fondul Monetar International, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Avem aceeasi estimare de crestere economica cu cea a Fondului Monetar International. Nu mergem pe alte estimari, in schimb spunem ca si expertii Fondului, ca si expertii Guvernului ca avem destule incertitudini si ca acesta crestere conomica pe care multa lume o priveste ca pe un dat, uneori ca pe o variabila, dar o variabila care depinde de o prognoza, de mintea lucida sau mai putin lucida a cuiva de a vedea care va fi cresterea economica este de fapt o rezultanta a foatre multi factori si la fiecare avem incertitudini", a afirmat Isarescu intr-o conferinta de presa.

Fondul Monetar International estimeaza ca Romania a avut crestere economica zero in 2012, dupa un avans al PIB de 2,2% in 2011, iar pentru acest an se asteapta la o crestere relativ modesta, in jur de 1,5%, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, in conferinta de inchidere a misiunii, pe 29 ianuarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri